Flexwerken: hoe doet u dat?
In veel bedrijven wordt gebruik gemaakt van een gedeelde werkruimte waarin 'flexibele' werkplekken beschikbaar zijn. Zonder een vast kantoor te hebben, kan dan gebruik gemaakt worden van een volledig ingerichte werkplek. Deze vorm van coworking biedt ook zzp'ers veel voordelen: uit onderzoek blijkt dat ondernemers op een flexwerkplek veel nieuwe opdrachten binnen slepen. Daarnaast worden ook gemakkelijk nieuwe samenwerkingen aangegaan en gaat volgens zzp'ers de zakelijke kennis erop vooruit. Places.nl legt u uit wat flexwerken is en wat het voor u kan betekenen.
Flexwerken: een nieuwe manier van werken
Flexwerken is een nieuwe werkstijl waarbij u zelf kiest waar u werkt, wanneer u werkt en hoelang u werkt. Met flexwerken zijn uw werktijden flexibel en naar eigen wens in te delen. U bepaalt zelf hoe laat u begint en stopt met werken, dit kan per dag wisselen. Ook is het mogelijk om uw werkzaamheden op verschillende locaties uit te voeren. Bijvoorbeeld thuis, of op een plaats die niet tot uw gewoonlijke werkplek behoort. Veelvoorkomende manieren van flexwerken zijn coworking, of het variëren van het aantal werkuren. Zo wordt er soms langer gewerkt op een dag (gecomprimeerde werkweek), of juist korter (schooltijdcontract). Daarnaast zijn het aantal arbeidscontracturen over het gehele jaar te verdelen. Dan werkt u in sommige perioden veel en in andere perioden minder. Ook kan flexwerken worden ingezet als het gaat om een duobaan. Dan zijn er meerdere medewerkers die dezelfde baan invullen en elkaar in werkzaamheden afwisselen. Iedereen kan in principe gebruik maken van flexwerken. Zo zijn er veel ZZP'ers en freelancers die ervan gebruik maken, maar ook 'vaste' medewerkers. Bijvoorbeeld als afwisseling van de normale werkplek, of om gemakkelijk te kunnen overleggen. Ook wordt flexwerken vaak ingezet voor tijdelijke projecten.
Voordelen van flexwerken
Flexwerken is dus voor iedereen inzetbaar. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen? Places.nl zet er een aantal voor u op een rijtje: 1. Kostenbesparing Flexwerkt u, dan heeft u vaak geen eigen kantoor, maar wel mensen om u heen. Het gebruik van een flexwerkplek kan kostenbesparend zijn, wanneer de bezettingsgraad optimaal is. Dan voorkomt u bijvoorbeeld dat dure apparatuur slechts enkele keren per week gebruikt wordt of een kantoorpand onnodig leeg staat omdat u liever niet gedurende de standaard kantoortijden werkt. Door daarnaast ongebruikte ruimten in uw kantoor in te richten als flexwerkplaats, zorgt u ervoor dat uw kantoorruimte optimaal benut wordt. 2. Verschil van omgeving De werkomgeving is bepalend voor de effectiviteit van werknemers. Sommige mensen vinden het niet fijn om op kantoor te werken en werken daarom liever thuis. Anderen maken liever gebruik van een flexwerkplek om thuis niet afgeleid te worden en zo nog wel het gevoel te hebben naar het werk te gaan. Daarnaast kiezen veel ondernemers voor flexwerken vanwege de regelmatige verandering van werkomgeving. Ook biedt flexwerken veel zzp'ers de mogelijkheid om met anderen van gedachten te wisselen. Dit kan nieuwe ideeën opleveren. 3. Vermindering woon-werkverkeer Door te flexwerken vermindert u uw woon-werkverkeer. Werkt u thuis of vanaf een locatie in de buurt van uw woonplaats, dan vermindert u de te overbruggen afstand. U bent daardoor minder reistijd kwijt en staat bijvoorbeeld niet onnodig in de file. 4. Verruiming bereikbaarheid Met flexwerken verruimt uw bereikbaarheid om klanten te helpen. Werkt u flexibel, dan verruimt u uw openingstijden en kunt u zodoende ook buiten de reguliere openingstijdenuw klanten bedienen. 5. Vermindering werkdruk Flexwerken betekent een vermindering van werkdruk doordat uw bewegingsvrijheid en invloed worden vergroot. U kiest zelf waar u wilt werken, en krijgt meer verantwoordelijkheid. Ook kiest u wat uw werktijden zijn. Zodoende nemen vaak uw motivatie en uw productiviteit toe.Nadelen van flexwerken
Flexwerken zorgt ervoor dat u als ondernemer altijd en overal kunt werken en dus niet langer plaats- en tijdafhankelijk bent. Toch kan deze nieuwe manier van werken ook nadelen met zich meebrengen: 1. Beschikbaarheid van een flexwerkplek Een flexwerkplek is per dag vrij te kiezen. In veel bedrijven gaat het erom wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Begint u dus wat later, dan kan het moeilijk zijn om nog een plekje te vinden. Daarnaast is het met zelf in te delen werktijden lastig om te zien of iemand op hetzelfde tijdstip als u werkzaam is. Met speciale software, zoals Flexwhere, kunt u op een digitale plattegrond precies zien wie waar werkzaam is en hoe de bezetting per dag verdeeld is. 2. Kosten Vooral voor zelfstandigen kan het huren van een flexwerkplek een kostenpost met zich meebrengen. Voor iets minder dan € 100 per maandkunt u op veel plaatsen gebruik maken van een ingerichte flexwerkplek, soms inclusief parkeerplaats en vergadermogelijkheden. Vaak heeft u de keuze uit verschillende pakketten, bijvoorbeeld enkele dagen per maand of ongelimiteerde toegang. Door uw pakket af te stemmen aan uw ideale gebruikspatroon vermindert u onnodige kosten. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van gratis flexwerkplekken in hotels of horecagelegenheden.Beginnen met flexwerken
Flexwerken kan dus ook voor u handig zijn. Maar hoe begint u daarmee? Omdat flexwerken in zoveel sectoren gebruikt wordt, is er niet één standaard aanpak. De volgende tips helpen u op weg:- Creëer uw eigen ruimte. Ga na in welke omgevingen u prettig werkt. Werkt u het fijnst met achtergrondmuziek, creëer dan een plaats waar u comfortabel kunt werken met een aangenaam muziekje op de achtergrond.
- Onderzoek uw productiviteit.Gana wanneer u het productiefst bent. Als u weet op welke tijdstippen u het meeste gedaan krijgt, kunt u een rooster opstellen waarmee u uw productiviteit verhoogt.
- Zoek een goede netwerkplek.Bent u voortdurend op zoek naar nieuwe netwerkmogelijkheden, dan krijgt u vanuit thuis wellicht minder gedaan. Het kan dan verstandig zijn om net als anderen in uw branche gebruik te maken van flexwerkplekken op een centrale plaats. Zo biedt bijvoorbeeld FiftyTwoDegrees ondernemers toegang tot werkplekken. U kunt dan tegen een maandelijks bedrag gebruik maken van alle voorzieningen. Via bijvoorbeeld Deskbookers vindt en reserveert u gemakkelijk flexwerkplekken in heel Nederland.
- Check uw apparatuur.Heeft u eenmaal een flexwerkplek gevonden, zorg dan dat u op de hoogte bent van de voorzieningen op de flexwerkplek. Moet u bijvoorbeeld iets scannen, dan is het natuurlijk handig als er ook daadwerkelijk een scanner aanwezig is.
- Evalueer uw resultaten. Bent u klant bij Centraal Beheer dan kunt u tijdelijk gratis het flexwerken uitproberen in het Ontmoetingsgebouw in Apeldoorn. Meer informatie vindt u hier. Door vervolgens na te gaan of deze vorm van flexwerken daadwerkelijk bijdraagt aan uw organisatiedoelstellingen, kunt u indien nodig uw flexwerkwijze aanpassen en optimaliseren.
Tips
Flexwerken is anders dan de traditionele vormen van werken. Daarbij kan het even wennen zijn voordat u een structuur voor uzelf vindt waar u prettig mee werkt. De volgende tips kunnen u helpen bij deze zoektocht:- Werk aan één taak tegelijk. Flexibel werken betekent niet dat u ook moet multi-tasken. Door uw aandacht te vestigen op één taak tegelijk vergroot u uw werktempo en verkleint u de kans op fouten.
- Hanteer een zogenaamde 'clean desk policy': zorg ervoor dat u uw bureau opruimt wanneer u het gebouw verlaat. Zo begint u een nieuwe werkdag altijd met opgeruimde werktafel, en wordt u niet afgeleid door een rommelige werkplek.
- Zorg ervoor dat u altijd een stilteplek in de buurt heeft, zodat u geconcentreerd kunt werken aan zaken die prioriteit hebben. Zo voorkomt u dat u onnodig afgeleid wordt.
- Maak gebruik van 'de cloud'. Dan heeft u uw werkplaats online en kunt u bestanden online opslaan en uitwisselen. Places.nl schreef al eerder over de voordelen en nadelen van werken in de cloud.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen