Onvermijdelijke ontslagen: de noodzakelijke informatie op een rij
De routes die een werkgever kan volgen om personeel te ontslaan is met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid wettelijk vastgelegd. Deze routes gaan in principe via het UWV of de kantonrechter, maar zijn er eigenlijk nog meer mogelijkheden? Places zet alle informatie even voor u op een rijtje.
Via het UWV en de kantonrechter
Wilt u als werkgever het dienstverband beëindigen om economische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, dan moet u de procedure bij het UWV volgen. In alle andere gevallen gaat het ontslag via de kantonrechter. In beide gevallen zult u uiteindelijk een transitievergoeding moeten toekennen aan uw oud-werknemer. Er is echter nog een manier om het dienstverband met een werknemer de beëindigen.
Via de vaststellingsovereenkomst
De vaststellingsovereenkomst is een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden. In dit document komt u als werkgever met uw werknemer overeen dat de arbeidsovereenkomst stopt. Juridisch gezien is er dan ook geen sprake van ontslag, de werknemer stemt namelijk in met het einde van het dienstverband. Een dergelijk document moet natuurlijk wel voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten:
1. U moet de werknemer wijzen op zijn/haar wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Doet u dit niet, dan heeft de werknemer drie weken de tijd om op deze overeenkomst terug te komen.
2. Wilt u de beëindiging van het dienstverband op een nette manier regelen, zodat uw werknemer ook het recht op een WW-uitkering behoudt? Dan moet u de opzegtermijn in de overeenkomst opnemen.
3. Daarnaast moet u aangeven dat er geen dringende reden is voor ontslag, dat de werknemer niet ziek is én dat het initiatief tot beëindiging van de overeenkomst van uw kant komt. Dat is uiteraard de meest nette manier.
Strikt genomen hoeft u op deze manier ook geen transitievergoeding te betalen. Het dienstverband eindigt namelijk met wederzijds goedvinden. U kunt natuurlijk zelf besluiten om wel een vergoeding uit te keren. Hiervoor kunt u dezelfde richtlijnen volgen als voor het bepalen van de transitievergoeding.
Online ondernemersplatform
Places.nl is hét ondernemersplatform van Nederland met als doel ondernemers in contact te laten komen met hun potentiële klanten. Daarnaast kunt u als ondernemer in contact komen met andere ondernemers. Wij nodigen u uit uw ervaringen te delen door een reactie achter te laten!
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen