Cybercrime: wat kunt u als bedrijf hier tegen doen?
Goede sloten op ramen en deuren en een alarmsysteem is voor veel bedrijven de normaalste zaak van de wereld. Online zijn de meeste bedrijven daarentegen een stuk minder goed beveiligd. Volgens een schatting van de politie is 40 procent van de Nederlandse ondernemers het afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime. In deze blog meer informatie over cybercrime en over hoe u zich hiertegen kunt beschermen.
Wat is cybercrime?
Naast het welbekende en zeer vervelende virus op de computer zijn er meer vormen van cybercrime. De meest voorkomende zijn cyberafpersing, E-fraude, Password Cracking, Phishing en identiteitsfraude.
Cyberafpersing
Deze vorm van cybercrime zorgt ervoor dat uw computer 'geïnfecteerd' wordt met een virus genaamd ransomware. Het doel van dit virus is het overnemen van uw computer. Dit kan bijvoorbeeld doordat het virus zich voordoet als een antivirusprogramma. Dit zogenaamde programma laat u weten dat er zoveel virussen op uw computer zijn aangetroffen dat u de computer niet meer kunt gebruiken. U wordt aanbevolen direct een product te 'kopen'. Op het moment dat u dit product koopt bent u eigenlijk losgeld aan het betalen, zonder garantie dat het virus verdwijnt. Het lastige aan een ransomeware is dat het virus vrij lastig te onderscheiden is van een echt antivirusprogramma. Weet dus goed welke programma's u op uw pc heeft.
E-fraude
Deze vorm van cybercrime houdt in dat internetcriminelen handelen in valse goederen of diensten, zonder daarvoor te betalen of tegenprestaties te leveren. Een voorbeeld hiervan is oplichting via Markplaats. U koopt dan bijvoorbeeld een paar schaatsen, maar wanneer u het geld heeft overgemaakt hoort u nooit meer iets van de verkoper. Ook het misbruik maken van uw bank- en creditcard gegevens vallen onder deze vorm van cybercrime. Er wordt dan geld afgeschreven van uw rekening zonder dat u daar om heeft gevraagd.
Password Cracking
Wachtwoorden zorgen ervoor dat uw computer beveiligd is tegen mensen die willen inbreken in uw computer. Cybercriminelen kunnen echter uw wachtwoorden achterhalen middels wachtwoordkrakers. Wachtwoordkrakers zijn programma's die via allerlei formules achter uw wachtwoord kunnen komen. Wanneer cybercriminelen uw wachtwoorden achterhaald hebben kunnen zijn inbreken in uw klantgegevens en betalingsgegevens, met alle gevolgen van dien. Bij deze vorm van cybercrime geldt: hoe moeilijker uw wachtwoord des te moeilijker het voor de cybercrimineel is om uw wachtwoord te achterhalen. Een tip voor het verzinnen van een goed wachtwoord is het maken van een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Omdat lange wachtwoorden vaak lastig te onthouden zijn is een eenvoudige zin de oplossing. Vermijdt hierbij uitdrukkingen of spreekwoorden die al bekend zijn en formuleer een zin die ú gemakkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld: Paardenzijnmooiedieren. Voeg hier nog wat cijfers en leestekens aan toe en de hacker krijgt een mega klus. Hiervindt u meer informatie voor het maken van een sterk wachtwoord.
Phishing
Phishing is een vorm van oplichten waarbij een website precies wordt nagemaakt. De cybercriminelen sturen dan een e-mail waarin u wordt verzocht op een link te klikken. Deze e-mail is nauwelijks te onderscheiden van een 'echte' e-mail. Ongemerkt komt u op een nepversie van een website, waar u bijvoorbeeld wordt gevraagd uw inloggegevens van internetbankieren in te vullen, samen met uw pincode. Vorig jaar is de website van internetbankieren van de ING bank precies nagemaakt, maar zo dat de cybercriminelen de bankgegevens en pincodes konden overnemen. Slachtoffers dachten dat zij aan het internetbankieren waren bij de ING maar in werkelijkheid kopieerden cybercriminelen op dat moment de gewenste gegevens. Kijk dus kritisch naar e-mailberichten waarin u wordt gevraagd uw bangegevens door te geven!
Identiteitsfraude
Bij internetfraude gaat het letterlijk om het misbruiken van bedrijfsgegevens om producten of diensten te bestellen. Zo kunnen bijvoorbeeld creditcards of uitkeringen worden aangevraagd onder uw bedrijfsnaam, of wordt er onder uw persoonsnaam kinderporno, illegale muziek of films verspreid.
Hoe kunt u cybercrime voorkomen?
Zoals u heeft kunnen lezen heeft u als ondernemer naast goede sloten op ramen en deuren ook een goede virtuele bescherming nodig. Onderstaande tips kunt u gebruiken om uw bedrijf ook online goed te beschermen.
Een goed wachtwoord
Zoals eerder al aangegeven is het hebben van een goed wachtwoord zeer belangrijk. Een goed wachtwoord kan voorkomen dat u slachtoffer wordt van Password Cracking en Identiteitsfraude. Een goed wachtwoord is lang, en mag zelfs een zin zijn in plaats van een woord. Daarnaast is het ook belangrijk om je wachtwoorden regelmatig te veranderen en dat u uw wachtwoord tegen níemand anders vertelt.
Controleer de website die u bezoekt
Controleer altijd of u op een 'echte' website zit. Deze kunt u herkennen aan de letter s achter het http webadres. Deze is staat voor secure, en geeft aan dat het webadres officieel beveiligd is.
Update uw systemen
Zet een automatische update functie aan. Veel programma's zoals uw besturingssysteem (Windows, Acrobat Reader, etc.) hebben een automatische update functie. Naast verbeteringen die met de updates geïnstalleerd worden, zorgen updates er ook voor dat de eventuele fouten in het programma eruit worden gehaald. Deze fouten, ook wel 'lekken' genoemd, worden door cybercriminelen vaak aangegrepen om in te breken op uw computer. Dit zelfde geldt voor uw virusscanner. Een virusscanner controleert uw computer op virussen en waarschuwt als hij er eentje aantreft. Een overzicht van antivirussoftware en virusscanner is te vinden op antivirus.startpagina.nl. Ook op de website van de Waarschuwingsdienst vindt u uitgebreide informatie in de vorm van filmpjes en tips over virussen.
Open niets van onbekende afzenders
Pas op met e-mails van onbekende afzenders, deze kunnen virussen bevatten. Wanner u een e-mailbericht niet vertrouwt kunt u deze het best direct verwijderen. Daarnaast is het belangrijk dat u geen programma's download uit onbekende bron. SourceForge is een betrouwbare website waar u gratis betrouwbare programma's kunt downloaden. Daarnaast kunt u op virustotal.com controleren of bestanden en URL's betrouwbaar zijn. In sommige installatieprogramma's staat automatisch aangevinkt dat je ook andere software mee wil installeren. Let hier goed op en verwijder het vinkje in zulke gevallen.
Tot slot
Onderschat uw kwetsbaarheid als ondernemer niet. Cybercriminelen zijn zich ervan bewust dat u vaak slecht beveiligd en slecht op de hoogte bent van de risico's. Neem bovenstaande tips ter harte om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. Daarnaast is het belangrijk om de rest van uw personeel ook op de hoogte te brengen van deze tips zodat iedereen binnen uw bedrijf bewust omgaat met de online risico's.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen