Onderneemt u veilig? Bescherm uzelf tegen cybercriminaliteit
Ondernemers opgelet! Cybercriminelen hebben weer een nieuwe truc gevonden om ondernemers geld afhandig te maken. Tot nu toe waren het voornamelijk de grote bedrijven die slachtoffer werden van zogenoemde 'ceo-fraude' waarbij oplichters zich voordeden als de hoogste baas van een bedrijf. Maar er loeren meer gevaren op het internet. Onderneemt u wel veilig?
Ceo-fraude
U herkent het wellicht zelf: u krijgt een e-mail van uw baas met een belangrijk verzoek. Dat doet u zonder twijfel. Maar wat als het gaat om het overmaken van grote bedragen naar een buitenlandse rekening? Uit recente internationale gevallen van 'ceo-fraude' blijkt dat veel medewerkers een dergelijk verzoek niet durven na te gaan. Voor de wantrouwende werknemer worden vaak de contactgegevens van een advocatenkantoor achtergelaten, welke onderdeel is van het complot. Met als het gevolg het wegsluizen van honderdduizenden euro's. Deze vorm van fraude is voornamelijk bij multinationals toegepast, maar ook u als mkb'er kunt uzelf hiertegen beschermen door altijd de afzender van de e-mail te controleren.
Phishingmails
Dat persoonsgegevens waardevol zijn, dat zult u herkennen. U probeert immers als ondernemer ook zoveel mogelijk relevante informatie van uw klanten te verzamelen om hier goed op in te kunnen spelen. Maar hoe verzamelt u deze informatie? Dat kan bijvoorbeeld door uw klantenbestand te optimaliseren, nieuwsbrieven te versturen of uw klanten te vragen reviews te schrijven. Helaas proberen cybercriminelen ook om uw gegevens te achterhalen, en niet op de nette manier die u zelf hanteert. Wat dacht u van mails van creditcardmaatschappijen of vliegtuigmaatschappijen, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn? Val niet voor deze phishingmails en zorg ervoor dat het vissen naar uw gegevens geen resultaat oplevert! In deze blog leest u hoe u uzelf tegen phishing beschermt.
Hackers
Misschien wel een van de minst opvallende vormen van cybercriminaliteit is het hacken van webpagina's. Stelt u zich voor: u heeft een mooie website gebouwd en u bent actief bezig om de online vindbaarheid van uw bedrijf te vergroten. Uw site ziet er op het eerste gezicht mooi uit, maar als u vervolgens op Google zoekt dan blijkt uw website-omschrijving niet te kloppen... U bent het slachtoffer geworden van een hacker, die in het 'onzichtbare' gedeelte van uw website bijvoorbeeld viagra promoot. Vervelend, omdat u hier niet mee geassocieerd wilt worden. Maar nog vervelender omdat dit uw positie in Google niet ten goede komt. Lees hier wat u kunt doen in het geval van een hack.
Slachtoffer van fraude.... Wat nu?
Ondanks de beste voorzorgsmaatregelen kan het toch voorkomen dat u het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Want waar ondernemers steeds beter weten waar zij op moeten letten, blijven cybercriminelen hun webfraude constant ontwikkelen. Mochten zij u onverhoopt de baas zijn, schakel dan de Fraudehelpdesk in! Deze nationale helpdesk voorziet u dan van advies en verwijzen u door naar de juiste instantie. Meer lezen over ondernemen? Dagelijks publiceren wij een nieuw blogartikel gericht op ondernemers in het mkb. Daarnaast vindt u er artikelen die al eerder gepubliceerd werden over cybercriminaliteit, zoals verzekeren tegen cybercrime, veilig online ondernemen en spookfacturen. Houd dus de Places blogpagina in de gaten!
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen