Bijna 80% van musea websites niet beveiligd en niet schaalbaar
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid Engelshoven kondigde in maart aan weer meer geld te gaan stoppen in educatie en erfgoed. Een goed teken voor musea, omdat scholen geld krijgen om musea te gaan bezoeken. Dit betekent dat ook de consument hiervan kan gaan profiteren en kan gaan genieten van een ruimer aanbod van tentoonstellingen. Om te zien of een museum je interesseert en om tickets te kopen is het van belang dat websites van deze musea goed te bezoeken en online beveiligd zijn. Maar is dit in de praktijk wel zo? Telefoonboek.nl deed hier onderzoek naar.
Beveiliging van websites
In de Telefoonboek.nl database staan 1.051 websites geregistreerd in de categorie museum. Hiervan blijkt 78,7 procent niet beveiligd te zijn middels een SSL-certificaat. Het gaat hierbij vaak om de kleinere musea. Ronny Oonk manager van Places Websites geeft aan dat dit een gemiste kans is: "Veel browsers gaan een melding geven wanneer een website niet met een SSL-certificaat beveiligd is, dit kan potentiële bezoekers afschrikken; niet goed voor de omzet." Het aanschaffen van een SSL-certificaat is relatief gemakkelijk en zorgt ervoor dat ingevulde gegevens op de website niet onderschept kunnen worden door derden.
Websites van musea weinig responsive
Nog een factor die kan meespelen in het mislopen van bezoekers, is responsiveness. Dit houdt in dat een website zich aanpast aan het apparaat waarmee de website bezocht wordt. Het gebruiksgemak gaat hiermee vooruit, omdat veel mensen in deze tijd websites bezoeken vanaf hun mobiele telefoon of tablet. Wanneer de website zich niet aanpast is het hanteren hiervan nagenoeg onmogelijk. Teksten worden onleesbaar en gebruikers missen mogelijk belangrijke informatie. Helaas blijkt maar 22,9 procent van de websites in de museumbranche schaalbaar te zijn. Hier gaat het voornamelijk om de grotere musea zoals het Rijksmuseum welke veel bezoekers trekt en dus een aangescherpt privacybeleid hanteert. Er valt echter nog veel te verbeteren op het gebied van schaalbaarheid door de kleinere musea.
Nieuwe privacywetgeving
Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing en deze geldt ook voor musea. Deze wet zorgt voor meer verantwoordelijkheid van organisaties omtrent het beschermen van persoonsgegevens. Het hebben van een SSL-certificaat is daarom geen overbodige luxe.
Woordvoerder van de museumvereniging Iris Noteboom geeft aan de AVG onder de aandacht te brengen onder de musea die bij hen zijn aangesloten. Hierbij gaat het alleen om musea die ook geregistreerd staan in het museumregister. Voor de overige musea zonder SSL-certificaat kunnen zij echter geen uitspraak doen. Hopelijk zullen kleinere musea die geen hulp hebben van de museumvereniging ook meer gaan doen aan gegevensbescherming.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen