Afschaffing dividendbelasting van tafel: MKB-Nederland reageert positief
Ondernemersorganisatie MKB-Nederland reageert optimistisch wat betreft het behouden van de dividendbelasting. De afschaffing van de dividendbelasting zorgde de afgelopen maanden voor een hoop ophef binnen het kabinet, maar de dividendbelasting blijft bestaan. De 1,9 miljard euro die nu alsnog zal binnenkomen, zal het kabinet gaan investeren in het bedrijfsleven. Hierdoor zal de vennootschapsbelasting dalen en gaan de personeelslasten voor werkgevers omlaag.
Wat betekent dit voor MKB'ers
Voor het midden- en kleinbedrijf gaat het vennootschapsbelastingtarief, ook wel winstbelasting genoemd, omlaag van 16 naar 15 procent in 2021. Dit betekent dat MKB'ers meer geld overhouden wat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld investeringen en groei. Ondernemersorganisatie MKB-Nederland is blij met de beslissing dat het geld van de dividendbelasting naar lastenverlichting van MKB'ers gaat. Dit is volgens voor voorzitter Jacco Vonhof niet meer dan terecht, omdat per saldo de lasten voor ondernemers nog steeds stijgen. Dit terwijl zij juist de ruimte nodig hebben om te investeren.
Tevreden ondernemers
De meeste tevredenheid heerst bij MKB'ers met name over de verlaging van de vennootschapsbelasting. Bij de afschaffing van de dividendbelasting profiteerde maar een beperkt aantal bedrijven rechtstreeks, maar met de nieuw aangekondigde maatregelen profiteren veel meer bedrijven. MKB-Nederland had daartegen ook graag gezien dat het tarief van box-2 op 25 procent was gebleven, juist om de investeringskracht van bedrijven te behouden. Dat is namelijk een betere en zichtbare lastenverlichting voor dga's.
Vestigingsklimaat
De afschaffing van de dividendbelasting had te maken met het feit dat Nederland een goed vestigingsklimaat wil ontwikkelen voor grote bedrijven zoals Shell en Unilever. Eerder kondigde Telefoonboek.nl aan waardoor premier Mark Rutte zich hard hield voor het afschaffen van de taks. Het afschaffen van de dividendbelasting zou goed zijn voor grote bedrijven met buitenlandse investeerders. Veel bedrijven zouden dan naar Nederland verhuizen wat weer goed is voor de werkgelegenheid. Daarbij zou de naderende Brexit een concurrentiestrijd leveren tussen het Verenigd Koninkrijk en landen die lid blijven van de Europese Unie. De Britten hebben namelijk geen dividendbelasting waardoor Nederland minder aantrekkelijk is voor een groot bedrijf om zich te vestigen. Het ging met name om Shell en Unilever die zowel in het Verenigd Koninkrijk als Nederland een hoofdkantoor hebben. In welk land zullen deze multinationals zich vestigen als ze voor één land kiezen?
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen