Europese Commissie wil 'plastic soep' in oceanen tegengaan
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft wetsvoorstellen gepresenteerd om het plastic afval in de oceanen tegen te gaan. Hiervoor hebben ze verbod voorgesteld op 10 verschillende plastic objecten voor éénmalig gebruik, die vaak op het strand gevonden worden. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 70% van het zwerfvuil in de zee. Het plan is om het vuil in de zee voor 2030 te halveren.
Duurzame alternatieven
Op dit moment worden plastic wegwerpproducten, zoals wattenstaafjes, rietjes, wegwerpborden, bestek en roerstaafjes vaak niet op de juiste manier weggegooid door de consument. Daardoor belandt het afval uiteindelijk via verschillende wegen in de oceaan, waar grote plastic resten uiteindelijk uiteenvallen tot micro plastic. Dit is zeer schadelijk voor zowel de planten als dieren in de oceanen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat dit verboden moet worden. Het is wel belangrijk dat er een duurzaam en betaalbaar alternatief komt voor de producten, bijv. uit bio-based materials. Deze materialen worden gewonnen uit levende organismen en zijn dan ook vaak biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot plastic.
Producenten moeten verantwoordelijkheid nemen
Naast het terugdringen van het gebruik van wegwerpproducten uit plastic, moeten ook de producenten meer verantwoordelijkheid gaan dragen voor het zwerfafval. De Europese Commissie wil dan ook stimuleren dat de producenten meer gaan betalen voor het opruimen van het afval. Jaarlijks kosten de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden van zwerfafval in Nederland zo"n 275 miljoen euro, waarvan het bedrijfsleven op dit moment slechts 25 miljoen voor zijn eigen rekening neemt. Specifiek worden ook sigarettenproducenten genoemd. Van hen wordt verwacht dat zij met een minder vervuilend alternatief komen voor de verpakkingen.
Maatregelen vanuit de Europese Commissie
Ook heeft de Europese Commissie besloten dat alle landen binnen 7 jaar het statiegeldsysteem ingevoerd moeten hebben. Daarnaast mogen doppen en deksels niet langer los van de fles verkocht worden. Bij maandverband, vochtige doekjes en ballonnen moet duidelijk vermeld worden dat deze producten niet zomaar in het milieu terecht mogen komen, aangezien zij plastic bevatten. Van schepen wordt verwacht dat zij hun afval in de havens afgeven, en dat zij oude visnetten terugbrengen. Uiteindelijk wil Brussel dat in 2030 alle plastic verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar zijn. Ook overwegen ze een Europese Belasting op plastic in te voeren.
Gemengde reacties
De reacties over het wetsvoorstel zijn tot nu toe gemengd. Zo zouden karton en hout niet per se beter zijn voor het milieu dan plastic. Biobased alternatives zouden dus niet per se een vooruitgang vormen op de plastic producten, aangezien zij ook een impact hebben op het milieu. Daarnaast wordt gezegd dat mensen ook zelf de overstap moeten maken om minder gebruik te maken van wegwerpproducten uit plastic, zoals bijvoorbeeld rietjes.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen