Beveiliging websites ICT en softwarebranche onvoldoende
Helden in de software en ICT-branche ondersteunen particulieren en bedrijven in een optimale bruikbaarheid van digitale diensten. Ook in de database van Telefoonboek.nl zijn het twee van de grootste en snelst groeiende branches. Maar hoe serieus nemen deze bedrijven de beveiliging van hun eigen website? Telefoonboek.nl dook in haar database en zocht het uit.
Wat is SSL?
SSL is simpel gezegd een beveiligingsprotocol dat voor een beveiligd kanaal zorgt tussen twee computers, bijvoorbeeld tussen een website en een bezoeker daarvan. Het zorgt ervoor dat de overgebrachte informatie niet door derden bekeken kan worden. Een beveiligde verbinding is simpelweg te herkennen aan de letters "https" en de aanwezigheid van een hangslotje in de adresbalk.
Software
Van de 19.013 onderzochte bedrijven in de categorie "software" bezitten er slechts 2.495 een SSL-certificaat. Dat betekent dat 17.766 websites niet in het bezit zijn van een SSL-certificaat, hetgeen neerkomt op ongeveer 93,4%. In deze gevallen kan het zo zijn dat een gedeelte van de website waar met persoonsgegevens wordt gehandeld zich wel achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdwebsites daarvan zijn echter nog niet in het bezit van een SSL-certificaat. Gegevens die daar worden ingevuld zijn daardoor nog altijd niet beveiligd.
ICT
In de ICT-branche zijn er 11.634 websites onderzocht. Daarvan bezaten 1.247 websites een SSL-certificaat, 10.387 niet. Hier is het iets beter gesteld met het aantal op https draaiende websites: bij 10,7% wordt de hoofdwebsite aangeboden door middel van een beveiligde verbinding, 89,3% maakt hier geen gebruik van.
Core business
"Zeker in deze branches zou je verwachten dat bedrijven het belang van een beveiligde verbinding kennen" vertelt Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl. "Software-aanbieders en ICT-dienstverlening hebben het creëren van een optimale digitale ervaring als core-business. Daar hoort het faciliteren van een betrouwbare website ook bij."
Het gebruik van een SSL-gecertificeerde website zorgt ervoor dat u en uw bezoekers op een veilige manier informatie uit kunnen wisselen. Wilt u zelf ook een website met een beveiligde verbinding? De aanschaf van een SSL-certificaat is een vrij eenvoudige en goedkope manier om uw website een betrouwbare uitstraling te geven.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen