Zorg krijgt extra geld in Week van Zorg en Welzijn vanwege personeelstekort
De zorg kampt al met grote personeelstekorten en de angst bestond dat dit tekort alleen maar groter zou worden. Het kabinet vond de Week van Zorg en Welzijn hét moment om maatregelen aan te kondigen om het personeelstekort in te perken. Er wordt namelijk maar liefst 347 miljoen euro uitgetrokken om het personeelstekort terug te dringen. Het kabinet wil dat het personeelstekort, dat nu uit zo"n 125.000 mensen bestaat, in de zorg over vier jaar helemaal opgelost is.
Plannen om tekort terug te dringen
Het grootste gedeelte van het bedrag, namelijk zo"n 320 miljoen euro, dat de overheid investeert in de zorg gaat naar scholing. De rest van het bedrag wordt gebruikt voor onder andere een landelijke campagne om mensen warm te maken voor een baan in de zorg. Door de campagne te richten op studenten en mensen uit een andere sector die een baan in de zorg overwegen, hoopt het kabinet zo"n 30.000 extra mensen naar de zorg te trekken.
Naast nieuwe mensen werven, wil het kabinet ook voor de bestaande zorgmedewerkers de nodige veranderingen doorvoeren. Ze willen bijvoorbeeld dat de medewerkers beter worden ingezet. Dit houdt volgens hen in dat er "op een creatieve manier" wordt omgesprongen met het creëren van goede contracten. Volgens de ministers is het een goed idee om mensen op verschillende dagdelen bij verschillende zorginstellingen te laten werken, als dat zo uitkomt.
Daarnaast wil het kabinet de bestaande arbeidscontracten in de zorg gaan uitbreiden met één uur, waardoor in totaal 20.000 fte onderverdeeld wordt.
Minister Bruins heeft tegenover het AD al verklaard dat er van het totale bedrag dat geïnvesteerd wordt al 80 miljoen "vrijgekomen" is om "bijna 60.000 mensen" op te leiden voor een baan in de zorg.
Wat de plannen om het personeelstekort terug te dringen precies zijn, presenteren Minister De Jonge, Minister Bruins en staatssecretaris Blokhuis vandaag.
Los van bestaande plannen
Dit is overigens niet de eerste keer dat er in grote getalen geld wordt gepompt in de zorg. Vorig jaar werd het Stagefonds Zorg opgericht dat 112 miljoen euro besteed aan tekortberoepen in de zorg. Daarnaast waren er al plannen om problemen in verpleeghuizen aan te pakken, waar al 2,1 miljard euro voor uitgetrokken was.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen