Zeven tips om een burn-out te voorkomen en goed in je vel te zitten
Stress kan ontstaan door een drukke periode op het werk, veel afspraken of andere verplichtingen die veel tijd in beslag nemen. Een beetje stress kan goed zijn en zorgen voor betere prestaties, maar dit kan al snel omslaan naar overspannenheid en zelfs een burn-out. Ongeveer één op de zeven werkenden heeft klachten van overspannenheid en dit gebeurt ook nog eens op steeds jongere leeftijd. Een burn-out komt tegenwoordig veel vaker voor dan eerst het geval was: van 2014 tot 2016 is het aantal burn-outs bij Nederlandse vrouwen gestegen van 9,4 procent naar 15 procent. Het aantal opgebrande of overspannen mannen steeg in diezelfde periode van 6 naar 9 procent. Benieuwd wat je kan doen om burn-out klachten te voorkomen? Places Nieuws zette zeven tips voor je op een rijtje.
1. Luister naar je lichaam
Het is belangrijk om alle klachten die voor een overspannen gevoel zorgen serieus te nemen: oververmoeidheid, hoofdpijn, stress. Luister naar je lichaam, want dat geeft heel goed aan wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Bij vermoeidheid is het bijvoorbeeld van belang om meer rust te pakken en jezelf die rust ook te gunnen. Alleen dan kun je opladen en herstellen. Heb je hoofdpijn? Handel meer vanuit je gevoel, pieker minder en las vaker een pauze in. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar je kunt hier zeker veel baat bij hebben.
2. Van moeten naar mogen
Wanneer je streng voor jezelf bent, wordt er constant iets geëist en 'moet je heel veel van jezelf'. Dit mag ook best wat minder: zet dat stemmetje in je hoofd eens uit en ga van moeten naar mogen. Zorg goed voor jezelf zodat je er voor jezelf én anderen kunt zijn. Als je steeds meer van jezelf vraagt, raak je op den duur uitgeblust en daar heeft helemaal niemand baat bij.
3. Minder je smartphonegebruik
Sinds de opkomst van social media hebben steeds meer mensen last van FOMO (Fear of Missing Out). Dit is de angst om iets belangrijks of iets leuks te missen. Doordat je steeds vaker mooie foto's en leuke berichtjes van anderen ziet, ga je aan jezelf twijfelen. Hierdoor word je onzeker en ben je bang dat je iets mist. Social media voedt deze angst: je kunt tegenwoordig continu checken via social media of je contact met iemand hebt en nog bij de groep hoort. Daardoor willen we constant onze smartphone pakken en 'socials' bijhouden. Dat zorgt alleen maar voor meer stress en druk, dus leg deze ook eens weg. Spreek met jezelf af dat je alleen op bepaalde momenten je telefoon mag pakken of probeer eens één dag zonder smartphone. Dit zorgt gegarandeerd voor meer rust in je hoofd.
4. Doorbreek je routine
Routine zorgt ervoor dat alles vanzelfsprekend en saai wordt. Dat kan één van de oorzaken van stress prikkels zijn. Doorbreek je routine en doorbreek daarmee je stress. Het helpt om geregeld iets nieuws te proberen. Een reis is altijd ontspannend, maar reis eens naar een onbekende bestemming. Wil je het rustiger aanpakken? Het kan ook in de kleine dingen zitten: neem eens een andere weg naar je werk of richt je woonkamer net iets anders in.
5. Durf nee te zeggen
Herken jij deze situatie: je wil constant aan andermans verwachtingen voldoen, maar gaat hier zelf eigenlijk aan ten onder. Het is logisch dat je anderen niet wil kwetsen, maar kom ook voor jezelf op. Laat zien dat je er ook mag zijn en cijfer jezelf niet langer weg. Wanneer je altijd 'ja' zegt creëer je bepaalde verwachtingen en laat je zien dat je nog meer hooi op je vork kan hebben. Geef duidelijk je grenzen aan door te communiceren wat binnen jouw mogelijkheden ligt en voorkom dat je 'overstroomt'.
6. Beweeg meer
Niet alleen je lichaam heeft baat bij beweging, ook je mentale gesteldheid profiteert er van. Wandelen en fietsen zijn manieren om actief aan het verbeteren van je conditie te werken en je stimuleert hiermee ook nog eens je doorbloeding. Je kunt gedachten op een rij zetten, ontspanning ervaren door inspanning en houdt een voldaan gevoel over na het sporten. Hier voel je je een stuk prettiger bij. Nog meer resultaat merk je als je buiten sport, dan geniet je meteen van extra zuurstof én daglicht.
7. Houdt een vast ritme aan
Het is niet goed om alleen maar door te blijven gaan. Je lichaam heeft ook rustmomenten nodig om in balans te blijven. Een dag heeft maar 24 uur en ook overdag heeft je lichaam ontspanning nodig. Een zo vast mogelijk dag- en nachtritme is goed voor je mentale gezondheid. Houd min of meer vaste tijden aan voor ontbijt, lunch en avondeten. Ook voor je rustmomenten is het handig om vaste momenten te kiezen.
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen