Wet DBA: Wat zijn de gevolgen voor u als ZZP'er?
Als zzp'er heeft u er waarschijnlijk al mee te maken, de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, ofwel wet DBA. De wet DBA is de opvolger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) welke is komen te vervallen om schijnzekerheid te voorkomen. De DBA zou de balans in verantwoordelijkheden tussen opdrachtgevers en zzp'ers moeten herstellen, want met de VAR lag het risico enkel bij de zzp'er en nu zijn beide partijen verantwoordelijk voor de naleving van deze regelgeving en kan er ook gehandhaafd worden bij de opdrachtgever.
Modelcontract
Per 1 mei 2016 is de wet DBA in werking getreden. Er is echter een overgangsperiode zodat zowel de zzp'er als de opdrachtgever hier aan zouden kunnen wennen. Deze periode is één jaar, tot 1 mei 2017. Zzp'ers en opdrachtgevers krijgen in deze periode de tijd om te bepalen of het nodig is om met een modelovereenkomst te werken en welke bij hen past. Het is in deze periode de bedoeling dat partijen zich inspannen om de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat een zzp'er niet in loondienst werkt. Dit zou u kunnen doen door in gesprek te gaan over het gebruik van een modelovereenkomst en over eventuele aanpassingen in de werkwijze die daarvoor nodig zouden zijn.
Neveneffecten
De wet die schijnzelfstandigheid zou moeten tegen gaan levert veel problemen op voor professionals bij wie sprake is van minimale zelfstandigheid. Veel opdrachtgevers willen zzp'ers dan ook niet meer aannemen omdat de fiscus na afloop van de werkzaamheden toch nog een dienstverband kan vaststellen wat naheffingen tot gevolg heeft. Opdrachtgevers wijzigen dan ook veelal hun inhuurbeleid en kiezen voor payrolling of uitzendkrachten waardoor de zzp'er zonder werk komt te zitten.
Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen denken dat er op dit moment duizenden zelfstandige ondernemers schade leiden door deze wet. Dit blijkt ook uit onderzoek waarin 1 op de 4 zelfstandigen heeft aangegeven erover te denken om te stoppen. De Belastingdienst doet er namelijk gemiddeld zo'n tien weken over om deze modelcontracten goed te keuren en wijst er veel af.
Wat nu?
Zeer recentelijk hebben diverse belangenorganisaties aangegeven samen te willen werken met de actie 'Stop belemmering ondernemers' om de neveneffecten van de wet DBA tegen te gaan. Staatssecretaris Wiebes heeft al verbetering beloofd, maar de vraag is of deze aanpassingen voldoende zijn om opdrachtgevers het vertrouwen te geven dat ze geen naheffingen krijgen na afloop. Men pleit er dan ook voor om deze wet twee jaar lang in de ijskast te zetten waarbij de Belastingdienst zou moeten toezeggen dat er in deze periode geen boetes of naheffingen worden uitgedeeld.
Wat er in de toekomst gaat gebeuren is op dit moment nog onzeker. Places.nl is benieuwd naar uw ervaring als zzp'er. Heeft u problemen ondervonden met de invoering van deze wet of heeft u juist tips voor zelfstandige ondernemers die tegen dit probleem aanlopen? Laat dan vooral een reactie hieronder achter.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen