Places logo
Menu

Werken vanuit het buitenland: klinkt als een droombaan. Hiermee moet u rekening houden!

Werken vanuit het buitenland: klinkt als een droombaan. Hiermee moet u rekening houden!

Bent u al een tijdje zelfstandige en denkt u erover na om vanuit het buitenland uw bedrijf voort te zetten? Als zzp'er kunt u immers overal ter wereld uw werk doen. Goede internetverbinding en voila, laat de opdrachten maar binnen komen. Klinkt als een droombaan. Of misschien toch niet? Waar moet u mee rekening houden voordat u uw werk over de grens voortzet? U leest het in dit artikel!

Hoe digital nomads de wereld veroveren

U heeft er vast weleens van gehoord of misschien droomt u er zelf wel van om digital nomad te worden. De term is ontstaan uit een trend van twee krachtige ontwikkelingen: technologische vooruitgang en verschuiving van werkcultuur. Deze groep mensen kunnen het beste omschreven worden als freelancers die een negen-tot-vijf baan en op kantoor gebaseerde werkroutines mijden en besluiten om 'locatieafhankelijk' te gaan werken.

Sommigen van hen zijn slechts jonge globetrotters die graag een paar jaar op afstand aan een tropisch strand aan opdrachten willen werken. Daartegenover bestaat er ook een groep die serieuzer te werk gaan. Deze groep bestaat uit hoogwaardige freelancers, consultants en ondernemers die het avontuur omarmen en besluiten om mobiliteit en werk definitief in het buitenland te vestigen. Tegenwoordig werkt bijna iedereen in de cloud en organisaties hanteren steeds vaker een bring your own device (BYOD) beleid. Combineer dat met een groeiend verlangen naar flexibiliteit bij technisch- of digitaal onderlegde ondernemers of millennials en het resultaat is Digital Nomadism.

Lang leve lage lasten

Wanneer u voor uw werk alleen een computer en internetverbinding nodig heeft kan werken vanuit het buitenland zeer aantrekkelijk lijken. Webdesigners, online marketeers en tekstschrijvers zitten dus goed. Maar voor ondernemers met een fysiek vestigingsadres zoals een winkel, praktijk, kantoor of fabriek ligt dit een stukje ingewikkelder. Werken in het buitenland kan gevolgen hebben voor de Nederlandse- en buitenlandse inkomstenbelasting, sociale zekerheid en btw. Van welke factoren dat kan afhangen leest u hieronder!

Pas op voor fiscale valkuilen

Als wereldburger bent u constant op zoek naar de beste nieuwe opdrachten en uitdagingen. Uw carrière over de grens voortzetten lijkt dan ook niet voor niets een aantrekkelijke keuze. Zeker in tijden waarin de economie een crisis kent of wanneer de concurrentie hoog is. Maar is het gras echt groener in het buitenland? Wanneer u als zzp'er aanspraak wilt maken op substantiële fiscale ondernemersfaciliteiten, moet u zich als ondernemer kwalificeren. Hoe ziet het fiscale en sociale zekerheidsplaatje eruit als u uw werk in het buitenland voortzet? We blikken vooruit op eventuele valkuilen en kansen.

Werken in het buitenland en uw belastingzaken

Wanneer u in het buitenland gaat werken zijn er een aantal belastingzaken waar u rekening mee moet houden.

Rechtsvorm en voorbereiding

In het buitenland gelden andere regels om een bedrijf te starten of voort te zetten. Zo heeft ieder land zijn eigen wetten en ondernemingsklimaat. Zo mag u in alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER: alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) een bedrijf of dochteronderneming oprichten. Voor een bedrijf vestigen in een land buiten de EER kunnen lokale wetten of regels beperkter zijn. Zo kan het voorkomen dat u alleen een bedrijf mag oprichten met een lokale partner. Daartegenover bestaan er ook landen die buitenlandse investeerders aantrekken en een investeringsagentschap bieden. Dit kan u helpen bij het aanvragen van lokale procedures en kunt u gebruik maken van speciale investeringsmaatregelingen of economische zones met voordelen. Lees daarom de investeringsregels voor het land van uw keuze en verdiep u in de ondernemingsvormen en wetten en regels voor investeren.

KvK inschrijving

Wanneer u voor zichzelf de keuze heeft gemaakt, dient u voor vertrek contact op te nemen met het Handelsregister van de KvK. Wanneer uw feitelijke activiteiten in Nederland ophouden te bestaan dan schrijft de Kamer van Koophandel uw bedrijf uit. Als er wel activiteiten in Nederland zijn blijft de inschrijving in het Nederlandse Handelsregister bestaan. Het KvK raadt daarom aan om tijdig contact op te nemen om de situatie te bespreken en eventuele oplossingen te zoeken. Zo bestaan er verschillen wanneer u bijvoorbeeld verhuist naar een direct buurland zoals de Benelux. Dan is het namelijk aannemelijker dat er in Nederland nog feitelijke activiteiten voortgezet kunnen worden. Bij landen elders in Europa of op een ander continent wordt dat lastiger. U staat al 1-0 achter wanneer u achteraf nog zaken moet regelen. Kortom, bij een duurzaam vertrek uit Nederland staat uw bedrijf niet meer ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister.

Registratie en rechtsvorm

Bij het oprichten of voortzetten van een bedrijf in het buitenland bent u verplicht om een rechtsvorm te kiezen. In de EU kunt u zich met alle Nederlandse rechtsvormen vestigen. In dit eerder gepubliceerde artikel leest u welke rechtsvormen er voor startende ondernemers bestaan. Registreer uw rechtsvorm bij de lokale autoriteiten. De meeste registers voor ondernemingen worden bijgehouden door een handelsrechtbank of agentschap van het lokale ministerie. Het kan handig zijn om u de financiële gegevens van soortgelijke ondernemingen te controleren. Deze worden vaak openbaar gepubliceerd.

Fiscale gevolgen

Duurzaam verblijf

Wanneer u als ondernemer gaat werken vanuit het buitenland, moet u rekening houden met de belastingtarieven. Voor aangifte van de inkomstenbelasting gelden de volgende twee hoofdregels:

  1. Als u in Nederland bent gevestigd, wordt u in Nederland belast voor uw werkzaamheden, ook als die in het buitenland plaatsvinden.
  2. Als uw vestigingsadres in het buitenland is, dan moet u uw belastingheffingen afdragen volgens de normen van het betreffende land. Volgens de Belastingdienst moet u zelf nagaan aan welke regels u moet voldoen.

Als zelfstandige heeft u altijd te maken met de btw. Uitgaande van een zelfstandige die btw belast is en diensten verricht (dus niet goederen levert) bepaalt de 'plaats van dienst' welk land btw mag heffen. Voor aangifte van de btw gelden de volgende twee stelregels:

  1. In EU-landen is afgesproken dat de btw wordt verlegd naar de afnemer. Dus niet u als zzp'er, maar de buitenlandse afnemer neemt de btw op in zijn aangifte. De afnemer kan de btw op zijn beurt weer opnemen als voorbelasting in aftrek.
  2. Als u zaken doet buiten de EU dat geldt deze Europese verleggingsregeling niet. De btw is dan afhankelijk van de lokale wetgeving. De afdracht van belasting zal in dat geval in uw betreffende land plaatsvinden waar u staat ingeschreven.

Een Nederlands fiscale inwoner is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen. Wanneer u werkzaam bent buiten Nederland ontstaat een onderworpenheid aan het buitenlandse sociale zekerheidssysteem. Om onderworpenheid aan een of meer sociale zekerheidssystemen te voorkomen:

  1. Bij werkzaamheden binnen de EU wordt dit voorkomen door de Europese Verordening 883/2004. Hierbij is de sociale zekerheidswetgeving van het werkland van toepassing. De verordening voorkomt dat - bij werkzaamheden in meerdere EU-landen - een persoon onder geen enkele wetgeving of juist gelijktijdig onder verschillende wetgevingen valt.
  2. Bij werkzaamheden buiten de EU geldt deze verordening niet. Wanneer het betreffende land geen socialezekerheidsverdrag heeft gesloten is het mogelijk dat u op grond van de nationale wetgeving in het land niet verzekerd bent. Is met het betreffende land wel een socialezekerheidsverdrag gesloten dan wordt daarin geregeld welke wetgeving van toepassing is. Bij werkzaamheden in meerdere niet-EU-landen kan het ook voorkomen dat u dubbel verzekerd bent.

Kortlopend verblijf

Volgens het MFFA Belastingadvies staat een Nederlandse inwoner in beginsel belasting af over zijn of haar gehele wereldinkomen. Daarbij horen ook de winsten die een ondernemer als zzp'er of freelancer in het buitenland heeft behaalt. Wanneer u met regelmaat kortlopende werkzaamheden over de grens verricht, is het echter goed mogelijk dat dit land ook belasting heft. Check voor het betreffende land daarom het criterium voor begrip 'kortlopend' of 'duurzaam verblijf'. Dit kan namelijk verschillen van 30 dagen tot 183 dagen in een periode van 12 maanden.

Financiële steun nodig?

Al die verplichtingen en voorbereidingen zijn niet niks. Maar laat u zich hier vooral niet door ontmoedigen. De Nederlandse overheid kan u namelijk te hulp schieten in de vorm van financiering en subsidies voor internationaal zakendoen.

  1. Zo bestaat er voor ondernemers die moeite hebben om de financiering rond te krijgen het Dutch Trade and Investment Fund (DITF), waarbij u leningen en garanties kunt aanvragen.
  2. Voor ondernemers die hun werkzaamheden willen inzetten in ontwikkelingslanden is er het Dutch Good Growth Fund (DGGF), die u dat extra steuntje in de rug kan bieden.
  3. Ook de Rijksoverheid heeft een handige Regelhulp voor financiering en verzekeringen voor internationaal ondernemen, waardoor u inzicht krijgt of u in aanmerking komt voor internationale financiering.

Om kans te maken op bovenstaande financiële steun moet u echter wel kunnen aangeven wat de maatschappelijke impact is van uw buitenlandse activiteit en voldoen aan de regels voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO).

Werken in het buitenland en pensioen opbouwen

Wanneer u een tijdje in het buitenland werkt kan dat gevolgen hebben voor uw pensioen en AOW. Iedereen die in Nederland woont, bouwt immers AOW op. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal jaren dat u voorafgaand aan uw AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond. Voor ieder jaar dat u niet in Nederland woont, ontvangt u minder AOW. Als u in verschillende EU-landen heeft gewerkt, kan het zo zijn dat u in elk van die landen pensioenrechten heeft opgebouwd. U kunt dan uw pensioen aanvragen bij de pensioeninstantie in het land waar u destijds woonde. In het buitenland verschilt de pensioengerechtigde leeftijd met die van Nederland. U ontvangt pas pensioen van het desbetreffende land als u de daar geldende wettelijke pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Het is dus van groot belang om vooraf na te gaan hoe deze bedragen tot elkaar verhouden en hoe dit van invloed kan zijn op de bedragen die u ontvangt. In dit eerder gepubliceerde artikel leest u hoe meer over hoe u als zelfstandige een pensioen opbouwt.

Last but not least...

Andere zaken waar u nog aan moet denken zijn het regelen van de benodigde vergunningen en visa-documenten. Werkt u langer dan drie maanden in een EU-lidstaat? Dan is een verklaring van inschrijving van een EU-verklaring verplicht. Buiten de EU is zowel een verblijfs- als werkvergunning of visum verplicht.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!