Places logo
Menu

Wat zijn de gevolgen van een te hoge werkdruk?

Wat zijn de gevolgen van een te hoge werkdruk?

Ongeveer één op de drie werknemers heeft last van een te hoge werkdruk. Vaak ontstaat hoge werkdruk door beslissingen die in het bestuur of door de directie van het bedrijf worden genomen. Er is dan simpelweg te veel werk voor te weinig werknemers. In principe is werkdruk zelf niet perse een probleem, maar wanneer er een ongezond hoge werkdruk is kan dit leiden tot werkstress en andere klachten. Places Nieuws zet alle gevolgen op een rijtje.

Definitie werkdruk

De FNV, grootste vakbond van Nederland, heeft een campagne opgestart om te hoge werkdruk tegen te gaan. De vakbond hanteert een eigen definitie van hoge werkdruk:
"Te hoge werkdruk ontstaat als je langere tijd niet, of met moeite, binnen de beschikbare tijd kan voldoen aan de eisen die aan je gesteld worden. Te hoge werkdruk kan werkstress veroorzaken."

Gevolgen werkdruk

Lichamelijke en psychische klachten

Wanneer iemand voor een lange periode een te hoge werkdruk ervaart kan hij of zij last krijgen van lichamelijke klachten. Deze kunnen variëren van hoofdpijn, duizeligheid, klachten aan arm, nek en schouder, rugklachten, hart- en vaatziekte en een verminderde weerstand. Een te hoge werkdruk kan ook tot psychische klachten leiden, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, somberheid of depressie, overmatig alcohol- en medicijngebruik, burn-out en agressie. Het is belangrijk dat deze symptomen snel herkend worden, want alleen dan kan men vroegtijdig ingrijpen.

Burn-out

Zoals hierboven is genoemd kan een burn-out ook een gevolg zijn van een ongezond hoge werkdruk. Een burn-out uit zich in zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat er drie symptomen zijn die bepalen of iemand een burn-out heeft: lichamelijke en emotionele uitputting, cynisme (onverschillige houding tegenover het werk) en verminderd zelfvertrouwen. Uit onderzoek blijkt ook dat 14 procent van de werknemers jaarlijks burn-outklachten meld. Ongeveer vijf procent daarvan komt als gevolg langdurig thuis te zitten.

Slechte sfeer binnen het bedrijf

Wanneer er structureel een te hoge werkdruk binnen een bedrijf is, kan dit een negatieve invloed hebben op de sfeer op de werkvloer. Mensen hebben minder plezier in hun werk en worden daardoor minder creatief en presteren slechter. Hierdoor kunnen irritaties ontstaan tussen collega"s. Een te hoge werkdruk kan bovendien leiden tot meer ziekteverzuim en bedrijfsongevallen.

Werkdruk goed of slecht?

Hoewel een te hoge werkdruk gedurende een lange periode negatieve gevolgen met zich mee kan brengen, kan een te lage werkdruk ook voor klachten zorgen. Wanneer mensen weinig te doen hebben, duren de dagen namelijk heel lang. En wanneer werknemers wel iets moeten doen, vinden ze het al snel te veel. Belangrijk is dus dat er een balans in werkdruk wordt gevonden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!