Places logo
Menu

Vijf belangrijke wetswijzigingen voor ondernemers op korte termijn

Vijf belangrijke wetswijzigingen voor ondernemers op korte termijn

Met nog minder dan een maand te gaan, worden er per 1 juli en 1 oktober dit jaar verschillende wetswijzigingen voor MKB'ers en ZZP'ers actief. De afgelopen maanden waren al diverse wetswijzigingen doorgevoerd. Mocht dat nog niet genoeg zijn, volgen er over een klein half jaar meer veranderingen in de wetgeving waarop u zich nu al kunt voorbereiden. Hier volgen vijf wetten en regels die voor u als ondernemer van belang kunnen zijn.

Wat verandert op 1 juli 2019?

1. Meldingsplicht energiebesparing

Ondernemers met een energieverbruik hoger dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 aan aardgas vallen onder de informatie- en energiebesparingsverplichting. Deze wetswijziging ging al op 27 februari dit jaar in, maar bedrijven zijn verplicht uiterlijk 1 juli 2019 hun energiebesparende maatregelen te rapporteren op het eLoket van RVO.nl. Deze meldingsplicht is in het leven geroepen om de energiebesparing binnen het bedrijfsleven te versnellen. Naar schatting gaat het om zo'n 100.000 ondernemers.

2. Stijging minimumjeugdloon

Is uw bedrijf aan het groeien en overweegt u nieuw (jong) personeel aan te nemen? Houd dan rekening met de stijging van het minimumjeugdloon dat per 1 juli 2019 geldt. De overheid verlaagt de leeftijd waarop werknemers het volledige minimumloon krijgen van 23 naar 21 jaar, zij hebben dan recht op een volledig wettelijk minimumloon. Voor 18-, 19- en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon omhoog naar respectievelijk 50, 60 en 80 procent van het 'normale' loon.

3. Aandelen aan toonder verplicht op naam

Per 1 juli 2019 gaat de nieuwe Wet omzetting aandelen aan toonder in. Dit betekent dat u vanaf 2020 anonieme aandelen aan toonder van naamloze vennootschappen (nv) op naam moet stellen. Dit kan bij de betreffende nv. Wanneer u hiermee wacht tot na 1 januari 2021 vervallen de rechten die u op deze aandelen heeft.

Wat verandert op 1 oktober 2019?

4. APK-plicht voor snelle trekkers en tractorkenteken

Vanaf 1 oktober 2019 geldt een kentekenplicht voor tractoren en trekkers die op de openbare weg rijden en harder kunnen dan 25km per uur. Rijden er voor uw onderneming gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren, dan zult u aan deze APK-plicht moeten voldoen. Verder wordt de APK-keuring ook verplicht voor trekkers die harder dan 40km per uur kunnen.

5. Tankstation moet E10 benzine aanbieden

Per 1 oktober 2019 moeten tankstations met twee of meer tankinstallaties vaker groenere benzine aanbieden. Dit betekent dat minimaal de helft van de vulpistolen gevuld moeten zijn met E10 benzine. E10 benzine is brandstof met een hoger percentage (bio)ethanol en zorgt voor een reductie van CO2-uitstoot, waardoor het minder milieuvervuilend is. De andere helft blijft beschikbaar voor andere soorten benzine. Uitzonderingen daargelaten voor pomphouders met infrastructuur voor maar één soort benzine. Deze tankstations blijven vrij in de keuze wat zij willen verkopen.

Wilt u op de hoogte blijven van wetswijzigingen en nieuwe regelingen voor de toekomst? Een overzicht van alle wetswijzigingen vind u op de website van Ondernemersplein.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!