Vervuilde lucht en geluidsoverlast vergroot de kans op ziekte en vroegtijdig overlijden
Jaarlijks overlijden zo'n 15.000 Nederlanders aan de gevolgen van vervuilde lucht en geluidsoverlast. Uit gegevens van RIVM blijkt dat inwoners in de randstad de hoogste gezondheidsrisico's lopen. Vooral in omgeving van Amsterdam, Schiphol en Rotterdam is de vervuilde lucht en geluidsoverlast door verkeer, industrie en luchtvaart verontrustend hoog. Maarliefst vijf tot zes procent van alle ziekte- en sterfgevallen in Nederland valt toe te schrijven aan milieufactoren.
Ongezond probleem
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws maakte in een publicatie bekend waar in Nederland inwoners het meeste risico lopen op ziekte of vroegtijdig overlijden als gevolg van verontreinigde lucht of geluidsoverlast. Daaruit bleek dat in de randstad het risico soms wel drie keer groter is dan in minder druk bevolkte gebieden zoals het noorden van Nederland. Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, hebben mensen in de randstad een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen, doordat ze vaker worden blootgesteld aan te veel stikstof, fijnstof en omgevingsgeluid.
Half pakje sigaretten
Volgens Van Schayk roken inwoners in Amsterdam op de meest vervuilde plaatsen ongemerkt vijf tot tien sigaretten per dag. Hij benoemt dat astmapatiënten niet voldoende stilstaan bij het feit dat de hoeveelheid stikstof en fijnstof in onze hoofdstad belastend kan zijn. Hij raadt aan om - als het even kan - te verhuizen naar Overijssel, Groningen of een waddeneiland.
Ziek door Schiphol
Verhuizen kan helpen, maar vormt geen oplossing voor de landsbrede problemen. Professor Lex Burdorf van het Erasmus MC deed namens de Gezondheidsraad onderzoek naar de invloed van milieufactoren op onze gezondheid. Hij benoemt onder andere dat er meer aandacht moet worden besteedt aan de gezondheidsgevolgen van Schiphol. 'Vliegverkeer moet veel meer onderwerp worden van de discussie. Wat mij betreft moeten we het niet hebben over uitbreiding, maar eerder over hoe we huidige gezondheidseffecten kunnen verminderen', aldus Burdorf in een artikel aan RTL Z.
Meer aandacht voor vervuiling
Niet alleen het minder aantrekkelijk maken van vliegen, maar ook het verbieden van tweetaktbrommers, fossiele brandstof, parkeren in stadscentra en de industrie buiten woon- en leefgebieden plaatsen, zijn voorbeelden die de luchtvervuiling gedeeltelijk kunnen terugdringen.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen