Van puinruimen terug naar bouwen: Heijmans lijkt orde op zaken te stellen
Na een recordverlies van 110 miljoen in 2017, lijkt bouwbedrijf Heijmans dit jaar aan te sterken.
Met name de grote hoeveelheid zogenoemde probleemprojecten die de laatste jaren zijn opgestart, bleken voor grote financiële problemen te zorgen. Deze projecten werden tegen vaak ongunstige condities afgesloten en pakten door onverwachte kosten veel duurder uit dan vooraf afgesproken. Mede hierdoor bouwde het bedrijf een schuld op.
2017 als financieel overgangsjaar
Nadat de problemen voor Heijmans hoog waren opgelopen, ging de bouwer vanaf eind 2016 om tafel met verschillende opdrachtgevers. Dit leidde tot het beëindigen van een aantal probleemcontracten, zoals de bouw van biogasinstallatie Energiefabriek in Tilburg. Ook werd gesproken met geldschieters, om belangrijke projecten toch te kunnen voortzetten.
Heijmans stootte onderdelen af in België en Duitsland. Zo verkocht het bouwbedrijf begin vorig jaar het Duitse dochterbedrijf Porr, wat een kleine vijftien miljoen euro opleverde. Door het afstoten, nam de schuld af. Dit kon echter niet voorkomen dat het bedrijf in 2017 uitkwam op een recordverlies van 110 miljoen euro.
Dit jaar lijkt een veel beter jaar te worden. De impact van de probleemprojecten neemt af en Heijmans schrijft zelf 'op koers te zijn naar herstel'. Eén van de meest recente tekenen van dit mogelijke herstel is dat het bedrijf voorloopt met het terugbetalen van leningen. In de voorbije maanden werd 22,75 miljoen euro terugbetaald aan uitstaande leningen. Ook is de afbouw van een kredietfaciliteit met 121 miljoen euro die voor juni volgend jaar stond gepland, inmiddels bereikt.
Handelsupdate: gunstige marktomstandigheden
Woensdag meldde bouwbedrijf Heijmans in een handels update dat het blijft profiteren van gunstige marktomstandigheden. Hierdoor voelen verschillende segmenten de wind in de rug.
Huizenbouw
Ondanks dat de betaalbaarheid van woningen en een gebrek aan bouw- en ontwikkellocaties voor problemen zorgen, is er bij de divisie huizen nog altijd sprake van aanhoudende groei. Opvallend is wel dat Heijmans in de eerste vier maanden van dit jaar minder huizen verkocht (440) dan in diezelfde periode vorig jaar (489).
Flinke stijging van beursaandeel
Met een aandeel van 4,5% kende Heijmans eind 2016 een dieptepunt op de beurs. Na een flinke stijging lag dit aandeel halverwege dit jaar op ruim 12%.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen