Places logo
Menu

Trump wil Chinese telecomgigant ZTE redden

Trump wil Chinese telecomgigant ZTE redden

De Amerikaanse president verleent gratie aan de het Chinese telecombedrijf ZTE. Het bedrijf zit op dit moment in de problemen, omdat Trump had besloten dat Amerikaanse bedrijven hun producten niet langer mochten verkopen aan ZTE. ZTE had alvorens Amerikaanse sancties geschonden. Een faillissement van het bedrijf zou zowel de Chinese- als de Amerikaanse economie in gevaar brengen, waardoor Trump nu zijn hulp aan ZTE aanbiedt.

ZTE schond sancties

ZTE was niet eerlijk geweest over zijn samenwerking met Noord-Korea en Iran. De VS boycot de handel met deze landen. Het Chinese telecombedrijf omzeilde de sancties en had hier al een boete voor ontvangen. Daarnaast verlangde de VS dat ZTE de medewerkers bepaalde maatregelen op zou leggen. Omdat zij verzuimden, volgde een exportverbod vanuit de VS: Amerikaanse bedrijven mogen de volgende zeven jaar geen hard- of software meer verkopen aan ZTE. Ook voor dit exportverbod was de VS al langer bezig met het beperken van de handel met China. Er wordt namelijk gezegd dat China producten van Huawei en ZTE gebruikt om de Amerikaanse overheid te bespioneren.

Impact exportverbod op ZTE

Het exportverbod heeft grote impact op het Chinese bedrijf, aangezien zij erg afhankelijk zijn van Amerikaanse leveranciers. Tot 40% van de componenten voor de producten zouden uit de VS afkomstig zijn, waaronder processoren van Qualcomm of het besturingssysteem van Android. De beursnotering van ZTE in Hongkong werd geschorst, en daarnaast maakte het bedrijf bekend gestopt te zijn met hun core business activiteiten, zoals het produceren en verkopen van smartphones. De komende twee weken zullen cruciaal zijn voor het overleven van het Chinese bedrijf, waar tussen de 70.000 en 80.000 mensen werkzaam zijn. Een faillissement zou dan ook een grote impact hebben op de Chinese economie.

Schot in eigen voet

Trump maakte op 13 mei 2018 via Twitter bekend dat hij samen met de Chinese president Xi op zoek is naar een oplossing, aangezien te veel Chinese banen in gevaar kwamen door het exportverbod. Daarnaast zou Trump ook eigen belangen hebben in dit besluit; ZTE is een grote klant van verschillende Amerikaanse bedrijven, zoals het eerder genoemde Qualcomm. Een faillissement van ZTE zou van invloed kunnen zijn op verschillende Amerikaanse hightech bedrijven, en daardoor een schot in eigen voet kunnen zijn voor Trump. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat bedrijven uit de Silicon Valley contact hebben gehad met de Amerikaanse overheid.

Made in China 2025

China plant om in 2025 leider te zijn op het gebied van hightech, zo blijkt uit het plan "Made in China 2025." Een faillissement van ZTE zou het ongetwijfeld lastig maken voor het land om zijn ambitieuze plannen te halen. In een ander deel van het plan staat dat China zichzelf onafhankelijk wil maken van buitenlandse leveranciers op het gebied van hightech. Niet alleen omdat het importeren van producten zoals computerchips erg duur is, maar ook omdat de meeste producten door buitenlandse bedrijven in China geproduceerd worden. De omstandigheden met president Trump en de VS zullen dit plan alleen maar urgenter maken voor China. ZTE-concurrent Huawei produceert bijvoorbeeld al telefoons zonder Amerikaanse chips. ZTE zou zo maar de volgende kunnen zijn.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!