Stoppen met je bedrijf? Dit betekent het voor je medewerkers
Loopt jouw bedrijf al een langere tijd niet lekker en zijn de financiële prestaties niet om over naar huis te schrijven? En is de coronacrisis de druppel die de emmer doet overlopen? Waarschijnlijk heb je er al alles aan gedaan om je bedrijf draaiende te houden, maar zit er niks anders op dan te stoppen met je bedrijf. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moeten houden, want stoppen met je bedrijf heeft niet alleen invloed op jou maar ook op je medewerkers.
Informeer je werknemers op tijd
Allereerst moet je tijdig bij het UWV een vergunning voor ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvragen. Maar wat ook heel belangrijk is: je moet je werknemers ruim van te voren, tenminste zes weken, op de hoogte stellen van het feit dat je er mee gaat stoppen. Jouw personeel moet namelijk genoeg tijd krijgen om een nieuwe baan te vinden. Slimmer is om dit al enkele maanden van te voren aan te kondigen. Echter is dit in onvoorspelbare tijden, zoals de coronacrisis, niet altijd mogelijk.
Schep duidelijkheid
Wanneer je stopt met je bedrijf, kijk je natuurlijk of er mogelijkheid is voor een opvolger of een geïnteresseerde die het bedrijf wellicht wilt kopen. Dit gaat echter niet altijd even makkelijk en de markt waarin je bedrijf opereert speelt natuurlijk ook mee, net zoals nog een hoop andere bijkomende factoren. Probeer hier zoveel mogelijk duidelijkheid over te geven naar je medewerkers. De overname van het bedrijf kan namelijk ook invloed hebben op het wel of niet behouden van hun baan. Zeg dat je wilt stoppen met je bedrijf en op zoek bent naar een opvolger of koper, maar dat de markt moeilijk is. Doe een beroep op de medewerkers om daarom de komende tijd hun beste beentje voor te zetten. Mocht verkoop of overname niet lukken, leg dan uit dat ontslag dan tot de mogelijkheden behoort.
Collectief ontslag
Als je meer dan twintig medewerkers moet laten gaan wegens bedrijfseconomische redenen, dan is er sprake van collectief ontslag. Dit moet je minstens drie maanden van te voren schriftelijk melden bij de vakbonden en bij het UWV. Er volgt een wachtperiode van een maand. In deze periode moet je overleggen met belanghebbende vakbonden om te kijken of eventuele ontslagen kunnen worden voorkomen. Na deze periode neemt de UWV je ontslagaanvragen in behandeling en worden ze volgens de normale procedure afgehandeld.
Transitievergoeding
Een bedrijf beëindigen, en daarmee het moeten ontslaan van je medewerkers, gaat niet geheel zonder kosten. Medewerkers hebben recht op een transitievergoeding die je aan hen moet betalen bij bedrijfsbeëindiging. Hoe hoog deze vergoeding is hangt af van van het salaris van de medewerker en het aantal jaren dat hij of zij in dienst is. Houdt er rekening mee dat deze bedragen flink op kunnen lopen. Zegt jouw medewerker de arbeidsovereenkomst op? Dan is een transitievergoeding niet nodig.
Foto: Canva
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen