SP wil referendum voor ‘vrijheidsverdrag’ voor interne markt EU
SP-leider Lilian Marijnissen wil een Europees referendum, waarin burgers van de EU hun mening kunnen geven over de huidige Europese integratie. In aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei dit jaar, kwam de SP-leider met een voorstel voor een Europees vrijheidsverdrag.
''In dit verdrag kunnen we regelen dat de Europese samenwerking écht vrij wordt, waarmee landen de mogelijkheid krijgen op onderdelen niet of niet meer mee te doen met de interne markt.", zegt Marijnissen.
Kritiek op Brussel
De SP wil met dit verdrag iets doen aan de vervagende grenzen binnen de Europese markt. Volgens Marijnissen zijn veel mensen de ''Brusselse bazigheid'' zat. Ze stelt dat veel mensen niet begrijpen waarom in alle Europese landen steeds meer dezelfde regels moeten gelden. Volgens haar gaan deze regels regelmatig in tegen lokale of democratische keuzes.
De SP wil hiermee niet dat de samenwerking binnen de EU wordt opgeblazen, maar wil middels het verdrag bepaalde verschillen erkennen tussen Europese landen. 'De Europese Samenwerking is heel waardevol, maar is veel te ver doorgeschoten', vindt Marijnissen. Ze zegt dat de Europese eenwording tot nu toe vooral heeft geleid tot een groeiend grootkapitaal, maar dat werknemers nauwelijks profiteren van de Europese economische groei.
Vrije verkeer van personen is doorgedraaid
Naast de centralisatie van regels en vervaging van Europese marktgrenzen, vindt Marijnissen het vrije verkeer van personen geen vooruitgang. Nu werken Poolse werknemers in Nederland, met onzekere contracten en minimumlonen, terwijl hun plek op de Poolse arbeidsmarkt wordt ingenomen door Oekraïense werknemers. Marijnissen noemt het ''doorgedraaide volksverhuizingen'' en vindt dat landen het verkeer van werknemers weer moet kunnen reguleren via werkvergunningen.
"Europese samenwerking is vooral gewenst om grensoverschrijdende problemen aan te pakken zoals migratie, klimaatverandering en belastingontduiking. Maar er moet ruimte blijven voor verschillen, dat is juist goed", vindt Marijnissen.
De Europese samenwerking komt dan misschien de Europese democratie ten goede, het verslechtert de democratie en het consumentenvertrouwen in sommige Europese landen. Marijnissen wil met het vrijheidsverdrag dat landen, onder voorwaarden, kunnen kiezen om wel of niet mee te doen aan bepaalde onderdelen van de Europese interne markt: ''Geen Europese democratie, maar echte democratie.''
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen