Places logo
Menu

Aan de slag met videomarketing in 6 stappen!

Aan de slag met videomarketing in 6 stappen!

Content is belangrijker dan ooit: het is de beste manier om verkeer te genereren naar uw website of webshop. Bedrijven die de bezoeker trekken en binden door middel van relevante content creëren een blijvende band, wat ervoor zorgt dat de bezoeker terugkeert. Waar eerst blogs een enorm krachtig middel waren, speelt tegenwoordige video-content een grotere rol in het overtuigen en binnenhalen van de consument. Video is inmiddels niet meer weg te denken uit de middelenmix en is zelfs een van de krachtigste middelen om in te zetten. Tijd voor uw organisatie om aan de slag te gaan met videomarketing. Maar hoe pakt u dat het beste aan? In dit artikel leest u alle ins-en-outs.

Waarom is video zo belangrijk?

Kort samengevat: voor de kijker is video eenvoudig te consumeren en organisaties kunnen er veel emotie, argumentatie en overtuiging in kwijt. Bijna driekwart van de online traffic is video-content en een groot deel van de mensen wil ook meer van deze content zien van marketeers. Video sluit namelijk perfect aan op de behoeften van de consument: 55% van de mensen bekijkt elke video's. Daarnaast wordt een video amper weggeklikt, terwijl (lange) teksten wel degelijk zorgen dat iemand afhaakt. Maak een video overigens ook niet te lang, de ideale videolengte is 60 seconden. Overtuigd? Hieronder vindt u een zes stappenplan om met video aan de slag te gaan.

De inzet van video als marketinginstrument heeft natuurlijk een doel. Denk daarbij aan het verkopen van een product aan een specifieke doelgroep en het vertellen van een relevante boodschap aan bestaande klanten. Daarbij draait het niet altijd om een groot aantal kijkers, de gemiddelde kijktijd kan bijvoorbeeld veel interessanter zijn voor het doel dat u wil bereiken. Stel dat doel van te voren duidelijk vast en bepaal op basis daarvan minimaal één Key Performance Indicator (KPI). KPI's worden gebruikt om het succes van een bepaalde campagne, in dit geval op gebied van video, te meten. Voorbeelden van KPI's zijn 'aantal bereikte personen', 'aantal views' en 'gemiddelde kijktijd'. Let wel op: maak het niet te gek en beperk u tot maximaal drie KPI's, zodat u overzicht blijft houden.

Wie verhalen wil vertellen door middel van video, moet ervoor zorgen dat video's in kleine porties aangeboden worden (hub content) of dat een langere video enorm indruk maakt (hero content). Korte video's trekken de aandacht en spelen snel in op het doel. Deze video's scoren goed op social media kanalen als Facebook en Instagram. Plaats een heldere call-to-action bij de video waarmee u kijkers oproept om een vervolgactie te ondernemen, zoals het kijken naar een uitgebreidere versie op de website of het lezen van een verhaal. Idealiter heeft zo'n video een lengte van maximaal 15 seconden en is zo'n video verleidelijk. De kijker moet getriggerd raken om door te klikken naar een website of landingspagina.

In hub content kunt u meer creativiteit kwijt, zoals inspirerende verhalen van klanten en medewerkers. Videocontent leent zich perfect om meer inhoud te delen en een verhaal te vertellen. Bij het vertalen van uw strategie naar concepten is het belangrijk om relevante thema's en onderwerpen goed in de gaten te houden. Blijf uw concept regelmatig vernieuwen en speel hierbij in op de behoeftes van de consument!

Waar video vroeger standaard het formaat 16:9 (breedbeeld) had, zien we online heel andere formaten. Als u video's wil plaatsen op bijvoorbeeld YouTube, zit u goed met dit standaard formaat. Het kan natuurlijk voorkomen dat een ander social media kanaal beter bij uw doelgroep en doel past. Wil u bijvoorbeeld uw video op Facebook en Instagram plaatsen? Houd er bij het opnemen rekening mee dat de video's geplaatst kunnen worden op Facebook en Instagram. Wie video's in Instagram en Facebook stories wil delen, zal een video in het formaat 9:16 moeten uploaden. Wie een video op de Instagram-feed wil plaatsen, zal een video uit moeten snijden tot de verhouding 1:1 (vierkant).

Scoren de video's niet zo goed als verwacht? Wanneer het organisch bereik tegenvalt, kunt u ervoor kiezen om weergaven te kopen. De kanalen YouTube, Facebook, Instagram en LinkedIn bieden hier verschillende mogelijkheden voor. Misschien wel het grootste voordeel hiervan is dat het mogelijk is om uw video te tonen aan een heel specifieke doelgroep. Elk kanaal heeft daarbij zijn eigen kracht qua doelgroeptargeting. Zo kunt u via LinkedIn bijvoorbeeld adverteren op personen met een bepaalde beroepskeuze. Maar het is ook mogelijk om:

  • Een video op een bepaald tijdstip te tonen;
  • Een video op een bepaald apparaat te tonen;
  • Een video aan een doelgroep met een bepaalde interesse te tonen;
  • Een video aan gebruikers met een bepaalde leeftijd te tonen;
  • Een video aan gebruikers binnen een specifieke regio te tonen.

De laatste stap is natuurlijk een evaluatie. Daarbij analyseert u de resultaten en zet u alles op een rijtje wat u bij een volgende campagne mee kunt nemen of achterwege moet houden. Ga aan de hand van uw KPI's na of de vooraf vastgestelde doelen bereikt zijn. Dit geeft veel inzicht in wat werkt en/of de inspanningen de moeite waard zijn. Daarna is het vooral optimaliseren van de strategie. Eigenlijk begint het hele stappenplan dan weer opnieuw. Een nog ambitieuzer doel, een strategie die nog beter aansluit op uw doelen, een nog creatiever concept, een nog betere aansluiting op de gekozen kanalen en een nog meer specifieke targeting…

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!