Schrappen banen bij Siemens ook in Nederland voelbaar
Duits technologieconglomeraat Siemens gaat wereldwijd duizenden mensen ontslaan. Het gaat om banen bij fabrieken die generatoren maken voor fossiel gestookte energiecentrales. In Nederland heeft deze beslissing grote gevolgen. De vestiging van Siemens in Hengelo wordt gesloten en dat kost 600 mensen hun baan.
Minder vraag naar producten
Siemens maakt onder andere grote installaties voor oliewinning, energiecentrales en gasturbines. Hier zou minder vraag naar zijn. Siemens-bestuurder Lisa Davies vertelde donderdag dat de nieuwe manieren van energie opwekken steeds beter worden en dat deze daardoor de oude methoden verdringen. Om op het gebied van energie voldoende concurrerend te blijven zou deze drastische zet nodig zijn, volgens directeur personeelszaken Janina Kugel. In Hengelo wordt gewerkt aan het bouwen van compressoren en gasturbines. De afnemende vraag naar dit soort apparaten zal de reden zijn voor de sluiting van deze Siemens vestiging.
"Mokerslag" voor Twente
In een tweet noemt de burgemeester van Hengelo Sander Schelberg de actie van Siemens een "mokerslag voor de medewerkers". Hij benadrukt dat de vestiging belangrijk was voor de omgeving door te schrijven dat de actie Hengelo en Twente in het hart treft. Hij stelt zelfs dat ze zich niet bij de beslissing kunnen neerleggen. Ook Gerard van der Molen, bestuurder van vakbond CNV, is geschokt. Hij moet de beslissing "een dramatisch verhaal", dat de regio hard raakt.
Het is niet vreemd dat er zoveel weerstand is over de beslissing van Siemens. De machinefabriek is namelijk erg belangrijk geweest voor de regio. Op het hoogtepunt in de jaren vijftig werkten er 10.000 mensen in de vestiging en deze was daarmee lange tijd een van de grootste werkgevers in de regio. Momenteel werken er 600 mensen in de vestiging, die door het besluit hun baan in Hengelo zullen verliezen.
Siemens heeft wereldwijd 370.00 werknemers. In totaal worden 6900 mensen ontslagen door Siemens, waarvan meer dan de helft personeelsleden in Duitsland zijn. Ook Duitse vakbondbestuurders geven aan ontevreden te zijn over het besluit.
Toekomst van medewerkers
De medewerkers werden eerder al door Willi Meixner, CEO van de Power en Gas Division, geïnformeerd over het besluit. Ze werden vrijdag om 10.00 via een videoverbinding verder geïnformeerd over de gevolgen van de beslissing. Siemens heeft al aangegeven gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te willen voorkomen. Dit willen zij bewerkstelligen door bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen op andere locaties werk te geven.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen