Places logo
Menu

Prinsjesdag 2019: wat zijn de duurzame plannen voor het komende jaar?

Prinsjesdag 2019: wat zijn de duurzame plannen voor het komende jaar?

Afgelopen dinsdag, op Prinsjesdag, presenteerde het kabinet de nieuwe plannen voor het komende jaar. Een belangrijk onderwerp was het Klimaatakkoord. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan zal het kabinet verschillende maatregelen gaan nemen. Welke klimaatvriendelijke maatregelen kunnen we verwachten?

Duurzame maatregelen

  • Bedrijven gaan meer bijdragen aan energierekening

In het Belastingplan 2020 staat beschreven dat bedrijven vanaf 2020 meer gaan bijdragen aan de opslag van duurzame energie (ODE) op de energierekening dan burgers. De ODE is een heffing op het verbruik van elektriciteit en aardgas. Bedrijven betaalden tot op heden de helft van de ODE, volgend jaar zullen zij tweederde voor hun rekening nemen. Het kabinet vindt dat iedereen een eerlijke bijdrage moet leveren aan de energietransitie, daarom gaan bedrijven meer bijdragen.

  • Belastingverhoging

Om het verbruik van vervuilende energie terug te dringen gaat de belasting op aardgas geleidelijk omhoog. Voor elektriciteit zal de belasting juist omlaag gaan. Hiermee hoopt het kabinet de overstap naar duurzame verwarmings opties aantrekkelijker te maken.

  • Elektrische auto's

Het kabinet wil elektrisch autorijden de komende jaren verder stimuleren. Eigenaren en kopers van elektrische auto's betalen tot 2025 geen aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting. Om overstimulering te voorkomen kiest het kabinet voor een stapsgewijze ophoging van bijtelling voor zakelijke elektrische auto's van 4% naar 8%.

  • Fiets of e-bike leasen

Om het leasen van e-bikes en fietsen te stimuleren zal de regeling voor zakelijke leasefietsen worden vereenvoudigd. Tot nu toe waren de regels voor het leasen van een fiets niet duidelijk. Hoewel voor een auto vaste bijtellingspercentages gelden, was dit voor een fiets niet het geval. Het kabinet heeft nu vastgesteld dat een werknemer 7% van de waarde van de fiets bij zijn inkomen op moet tellen, dit is het zogenaamde bijtellingspercentage. Bijtelling is een bedrag dat betaald moet worden voor het privégebruik van een auto of fiets. In ruil voor bijtelling mag de werknemer de fiets of e-bike privé onbeperkt gebruiken. Fietsersbonden zijn blij met de 7% bijtelling, volgens hun komt er nu eindelijk duidelijkheid en zal het fietsgebruik in Nederland een flinke stimulans krijgen.

Plannen

Hoewel het kabinet direct werk wil maken van het Klimaatakkoord zijn er nog niet veel concrete maatregelen bekend. Eind oktober presenteert het kabinet meer uitgewerkte klimaatregelen. Benieuwd naar andere maatregelen die voor u als ondernemer interessant zijn? In de volgende blog leest u wat u als ondernemer nog meer kunt verwachten van de nieuwe belastingplannen.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!