Prinsjesdag 2013: meer innovatie en krediet voor MKB
Afgelopen dinsdag presenteerde het kabinet de begroting voor 2014. Naast de vele aangekondigde bezuinigingen, worden er ook enkele positieve maatregelen genomen voor het MKB. In deze blog een overzicht van de belangrijkste veranderingen voor u als ondernemer.
Investeringsinstelling & innovatiefonds
In 2014 gaat de Nederlandse regering op zoek naar pensioenfondsen, verzekeraars en banken voor de oprichting van een nieuwe investeringsinstelling. Het koppelen van grote beleggers aan deze investeringsinstelling moet leiden tot het financieren van projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur, zorg en woningbouw. Pensioenfondsen en verzekeraars gaan daarnaast ook een fonds van 200 miljoen euro opzetten om leningen te verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf. De regering trekt maar liefst 75 miljoen euro uit voor het innovatiefonds MKB+. Dit fonds bestaat sinds 1 januari 2012 en is bedoeld voor het financieren van vernieuwende producten en diensten door ondernemers. Eén van de onderdelen van het innovatiefonds MKB+ is het innovatiekrediet. Tot 31 december 2014 wordt het percentage voor het innovatiekrediet, voor risicovolle investeringen, verhoogd van 35 naar 50 procent. Het innovatiekrediet biedt uitkomst wanneer uw bedrijf financiële risico's moet nemen bij een baanbrekend project.
Vergroting toegang tot kredieten
Het ministerie trekt 30 miljoen euro uit microkredietorganisatie Qredits. Op dit moment is bij Qredits een maximale lening van 100.000 euro mogelijk. Door de investering van de regering worden kredieten tot 150.000 euro mogelijk. Pensioenfondsen en banken leggen ook nog eens 45 miljoen euro bij. Een lening bij Qredits is alleen mogelijk wanneer uw kredietaanvraag bij de bank is afgewezen. Ook wordt 5 miljoen euro begroot voor kleine leningen aan ondernemers. De garantiestelling voor deze kleine leningen kan zo van 45 naar 67,5 procent verhoogd worden. Het maximumbedrag waar de overheid borg voor staat wordt verhoogd va 1 naar 1,5 miljoen euro.
Heffingen & premies
- De zelfstandigenaftrek wordt verminderd voor 300 miljoen euro per 2015. Op deze manier komt er meer evenwicht tussen de belastingheffing van ondernemers en werknemers. - De hoge inkomens hebben op dit moment te maken met de zogenoemde crisisheffing. Dit is een heffing bij de werkgever over het loon van een werknemer als dit hoger is dan 150 duizend euro. De crisisheffing wordt verlengd. - De hogere lasten die ontstaan bij bedrijven als gevolg van de hogere werkloosheid worden deels gecompenseerd door een verlaging van de AWF-premie (Algemeen Werkloosheidsfonds).
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen