Onmisbare financiële basiskennis voor elke ondernemer
Het is zover: de Week van het Geld. Dit jaar valt de Week van het Geld in de week van 23 tot en met 27 maart. Alles draait om het thema: Goed omgaan met geld is goud waard. Niet alleen kinderen leren in deze week goed omgaan met geld, maar ook volwassenen en ondernemers kunnen nog wat opsteken. Hoe staat het ervoor met jouw financiële basiskennis? Places.nl zocht de feiten en cijfers voor je op en helpt je op weg met enkele tips.
Te weinig financiële basiskennis
De financiële basiskennis in Nederland staat op een relatief laag pitje. Vier op de tien Nederlanders hebben zelfs te weinig financiële kennis. Gedeeltelijk is dit te verwijten aan de leencultuur die de laatste jaren steeds normaler is geworden. Nederlanders zijn enorm goed in geld lenen en daarmee dus ook in schulden opbouwen. Daarnaast zegt maar liefst de helft van ondernemend Nederland niet goed op de hoogte te zijn van de fiscale wetgevingen. Ook valt de kennis over balans en winst- en verliesrekeningen te betwisten bij velen. Daar moet wat aan gedaan worden.
Ondernemers en bankzaken
Ondanks dat de financiële kennis van veel ondernemers misschien niet al te hoog is, is 70% van die ondernemers wel dagelijks bezig met zijn of haar bankzaken, dat bleek uit een onderzoek van Funding Circle. Ze zijn dus wel degelijk bezig met geld- en bankzaken zoals bijvoorbeeld wanbetalingen van klanten. 78% van de ondernemers die hebben toegegeven te weinig financiële kennis te bezitten, schakelt een externe boekhouder in om orde op zaken te stellen.
Waarom heb je die financiële kennis nu nodig?
Er zijn verschillende redenen waarom financiële kennis erg belangrijk en waardevol kan zijn voor jou als ondernemer. Met goed financieel inzicht regel je dingen als boekhouding bijvoorbeeld helemaal zelf, zodat je alles op tijd gedaan hebt en niet voor verrassingen komt te staan. Door voldoende kennis weet je ook wanneer iets wel en niet te hoog gegrepen is voor je.
Als ondernemer ben je vaak zelf aansprakelijk voor een hele hoop dingen, waaronder de financiën van je bedrijf. Schuldeisers kunnen wanneer je een eenmanszaak hebt ook aanspraak maken op privébezit omdat er geen scheidingslijn tussen privégeld en zakelijk geld bestaat. Wanneer je een BV hebt, maar de schulden hoger zijn dan de baten, is het tijd om een faillissement aan te vragen. Ook dan wordt de vereffenaar aansprakelijk gesteld voor de kosten. Daarom is het van belang om je financiën op orde te hebben. Het makkelijkste is door in ieder geval aparte rekeningen te hebben voor je geld.
Welke vragen moet je jezelf stellen?
Of je nu uiteindelijk alle financiële zaken in je eentje gaat regelen, of toch een externe boekhouder erbij neemt. Het is altijd van belang om de volgende vijf vragen regelmatig te evalueren:
- Heb ik een positieve geldstroom?
Wanneer de cashflow niet voldoende is en daar niet goed op gelet wordt, gaat een bedrijf gemakkelijk failliet. Door een begroting op te stellen voor het aankomende jaar met enkele doelen, krijg je een goed overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven. Blijf de cijfers checken zodat je niet onverwachts achterblijft op je prognose. - Betalen de afnemers op tijd?
Het betaalgedrag van je klanten en afnemers kan zo nu en dan nog behoorlijk irritant zijn. Het is van belang om in de gaten te houden of iedereen op tijd de rekeningen betaalt. Met goede software kan je dit makkelijk bijhouden. De programma's kunnen namelijk een bericht sturen wanneer een factuur niet is betaald na een bepaalde deadline. - Heb ik een goede brutomarge?
Het is belangrijk om de omzet goed bij te houden, zelfs als dit nog geen winst is. Wanneer de omzet namelijk achterblijft op de prognose, weet je dat er iets moet veranderen om dit weer bij te kunnen sturen. Ook is het goed om zicht te hebben op de kostprijzen. Om een fatsoenlijke brutomarge te hebben, is het belangrijk om te weten wat de kostprijs is. Dit is ook handig voor promoties, aangezien je de prijs niet onder de kostprijs wilt gaan verkopen. Hou in de gaten dan de inkoopprijzen continu veranderen, waardoor de brutomarge van je bedrijf ook kan schommelen. - Wat zijn mijn vaste kosten?
Maak je veel uitgaven die niet gelijk te maken hebben met je omzet, dan zijn dit de vaste kosten. Denk hierbij aan de kosten van het pand, administratie en de reclamekosten die je uitgeeft. Ook hier kan automatisering een uitweg bieden. Het kan je helpen je uitgaven bij te houden zodat jij een duidelijk overzicht hebt van wat er in en uit gaat. - Ken ik mijn risico's?
Als ondernemer met een eigen bedrijf loop je natuurlijk enige risico's. Weet je zeker dat je het kan redden wanneer je even niet kan werken? Je zal bij jezelf moeten nagaan of de risico's niet te groot zijn voor je onderneming.
Het ondernemingsplan
Als startende ondernemer kan je een ondernemingsplan opzetten. Met de plannen helder op papier, kan je makkelijker en gerichter actie ondernemen. Een ondernemingsplan is niet verplicht om te maken aan het begin, maar het kan natuurlijk wel helpen. Een ondernemingsplan omvat de volgende dingen:
- Een samenvatting van maximaal twee A4-tjes over het idee, de markt, klanten en onderscheiding van de concurrentie. Ook vermeld je hier de belangrijkste data uit het financiële plan.
- Dan beschrijf je het idee. Waarom is jouw product nodig op de markt?
- Vervolgens beschrijf je het bedrijf zelf en hoe je dat gaat organiseren. Hierbij vermeld je of je met personeel gaat werken, waar je het bedrijf gaat vestigen en of je daarnaast nog in loondienst werkt. Hier laat je ook weten of je vergunningen nodig hebt en wat de risico's van de onderneming zijn.
- Dan komt het financiële plan. Belangrijk om hier te vermelden is hoeveel geld je nodig denkt te hebben, waar je het vandaan haalt en waar je het precies voor wilt gaan gebruiken. In het financiële plan staan een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en persoonlijke begroting.
- Na het financiële plan komt het marketingplan. Hierin komt te staan hoe je denkt aan klanten te gaan komen en op welke markt je wil gaan richten. Beschrijf hierbij de markt, concurrenten en klanten.
- Tot slot beschrijf je je persoonlijke gegevens en ondernemerskwaliteiten. Je presenteert namelijk jezelf in een soort CV. Waarom wil je nu eigenlijk ondernemer worden en wat denk je te bereiken hiermee?
Door deze vragen in je achterhoofd te houden en je echt te verdiepen in wat je doet aan de financiële kant van het bedrijfsleven, kan je je onderneming een stuk fijner draaiende houden. Ook kan het handig zijn om je zo nu en dan te verdiepen in de financiële trends op het moment.
Leer zeker van je zaak te zijn, ook op het gebied van financiële basiskennis. Wat is nu een beter moment om dit aan te gaan pakken dan tijdens de Week van het Geld? Want goed omgaan met geld is goud waard!
Foto: Canva
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen