Places logo
Menu

Nederland kenniseconomie: meer dan de helft van werkenden doet aan bijscholing

Nederland kenniseconomie: meer dan de helft van werkenden doet aan bijscholing

Nederland staat bekend als een kenniseconomie en dit werd vandaag ook nog eens bevestigd door de resultaten van de Adult Education Survey. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van Eurostat. Uit dit onderzoek bleek dat ruim de helft van de werkenden tussen de 25- en 65 jaar werkgerelateerde cursussen volgt om zo nu en dan hun kennis bij te spijkeren.

Nederlandse werknemers leren graag bij

52% van de werkenden volgde een training, workshop, seminar of cursus in 2016. Het enige wat niet mee wordt genomen in dit percentage zijn de inwerk trainingen voor nieuwe medewerkers. Als je dit aandeel wel meetelt, kijk je naar het niet-formeel onderwijs en komt Nederland uit op een percentage van 54%. Hiermee staat Nederland op de tweede plek wat betreft werkenden die bijscholing krijgen. Het enige land met een hoger percentage is Zwitserland met 58%. Verder heeft geen enkel Europees land een percentage dat hoger is dan 50%.

Verschil laagopgeleiden en hoogopgeleiden

In de resultaten van het onderzoek was ook een duidelijk verschil af te lezen tussen hoog- en laagopgeleiden. Laagopgeleide werknemers namen veel minder vaak deel (namelijk 29%) aan werkgerelateerde cursussen of trainingen dan hoogopgeleide werknemers. Bij deze groep volgt bijna driekwart van de werknemers cursussen, namelijk 68%. Hoogopgeleiden worden voor trainingen en cursussen wel vaker gecompenseerd door hun werkgever in vergelijking met laagopgeleide werknemers, wat ook een verklaring zou kunnen zijn voor het verschil tussen deze twee groepen.

Andere factoren

Het aantal werkgerelateerde cursussen die een werknemer volgt hangt ook samen met het dienstcontract wat deze heeft. Ruim vier op de tien werknemers die een voltijd baan hebben of een grote deeltijdbaan hebben volgen één of meer cursussen. Voor werkenden met minder contracturen (12 uur of minder) ligt dit aantal een stuk lager, namelijk op 30%. Werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn bij een bedrijf volgen ook vaker cursussen dan werknemers die wat korter in dienst zijn. Daarnaast betaalt de werkgever ook vaker mee aan cursussen van werknemers die langer in dienst zijn.

Waarom volgen werknemers een cursus?

Hieronder volgt een grafiek met de vier voornaamste redenen voor werknemers om een cursus te volgen. De grootste motivatie om dit te doen is beter worden in het werk wat je doet, dit gaf meer dan 80% van de respondenten aan als reden. Daarnaast verplicht de werkgever zijn werknemers soms tot het volgen van een cursus of training, bijvoorbeeld ook bij organisatorische veranderingen. Jezelf ontwikkelen op zakelijk gebied door middel van bijscholing wordt ook gezien als een manier je carrièrekansen te verbeteren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!