Places logo
Menu

Miljoenennota van Prinsjesdag: de verwachte inkomsten en uitgaven voor 2019

Miljoenennota van Prinsjesdag: de verwachte inkomsten en uitgaven voor 2019

Het is Prinsjesdag, de dag waarop het staatshoofd de troonrede uitspreekt en waarop de regering vertelt wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Vanmiddag om 15.00 zal minister van Financiën Wopke Hoekstra de Miljoenennota bespreken. In de Miljoenennota staat beschreven wat de verwachte inkomsten en uitgaven zijn voor het komende jaar. Hoewel de minister van Financiën vanmiddag pas de Miljoenennota bespreekt, is nu al het een en ander uitgelekt. Waar komt er geld bij en waar gaat er geld weg?

Koopkracht verbeteren

Ten eerste wil het kabinet meer investeren om de koopkracht van huishoudens te verbeteren. De koopkracht van alle huishoudens zou gemiddeld met 2,1 procent moeten toenemen. Met name werkende mensen zullen erop vooruitgaan: de arbeidskorting en de algemene heffingskorting worden verhoogd, de inkomstenbelasting wordt verlaagd.

Mensen met een middeninkomen zullen hun koopkracht het meest zien stijgen. Voor mensen met een bruto jaarsalaris van 35.000 euro of meer zal de koopkracht naar verwachting met meer dan 2 procent stijgen. Voor lagere inkomens tot 35.000 euro ligt deze stijging lager, naar verwachting rond de 1,4 tot 1,8 procent.

Investeringen in woningmarkt

Uit de uitgelekte stukken van de Miljoenennota blijkt dat het kabinet belooft om twee miljard euro te investeren in de woningmarkt. De woningmarkt is de afgelopen jaren vastgelopen met een tekort aan zo'n 300.000 woningen. Met name voor starters en mensen met een middeninkomen is het lastig om een betaalbare woning te vinden. Er worden verschillende maatregelen getroffen om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Zo komt er een fonds van 1 miljard euro waar gemeenten geld uit kunnen halen voor het bouwen van nieuwe woningen. Daarnaast trekt het kabinet 100 miljoen euro per jaar uit om de verhuurdersheffing voor woningcorporaties omlaag te krijgen. Hierdoor kunnen woningcorporaties makkelijker investeren in het bouwen van nieuwe woningen.

Andere investeringen

Naast de investeringen in de woningmarkt trekt het kabinet geld uit voor Defensie (51 miljoen euro) en jeugdhulp (300 miljoen euro). Het veelbesproken investeringsfonds zal er voorlopig nog niet komen. Verschillende media meldden dat het kabinet dacht over een groot investeringsfonds, gevuld met tientallen miljarden euro's waardoor de Nederlandse economie een boost zou krijgen. Het kabinet onderzoekt nog hoe het fonds eruit zou moeten zien.

Wat vinden Nederlanders?

Als het aan de Nederlanders zelf ligt zou er meer geld moeten worden besteed aan salarissen van mensen in de publieke sector. Dit blijkt uit onderzoek van opiniebureau Ipsos in opdracht van de NOS. Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de Nederlanders wil dat de inkomens van werknemers bij de politie, zorg en het onderwijs worden verhoogd. Daarnaast vinden mensen het belangrijk dat er meer woningen worden gebouwd en dat er meer politie op straat komt. Het aflossen van de staatsschuld en het stimuleren van het openbaar vervoer komen op de vierde en vijfde plaats.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!