Meer dan tienduizend Nederlandse bedrijven gaan meer belasting betalen
In toekomst moeten rond de 11.000 Nederlandse bedrijven meer belasting betalen door een oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU). De Nederlandse belastingregeling met betrekking tot de aftrekbare rente van leningen tussen moeder- en dochterbedrijven is in strijd met de wetgeving van de Europese Unie. Dit blijkt uit een oordeel van het HvJ-EU op 22 februari.
Discriminatie
De Nederlandse wet stelt dat de rente, die een moederbedrijf ontvangt op een lening die zij volstrekt aan een dochterbedrijf, niet geldt als belastbare winst voor de Nederlandse fiscus. Deze wet geldt echter alleen als zowel moeder- als dochterbedrijf binnen Nederland gevestigd zijn en een fiscale eenheid vormen. Dit belastingvoordeel geldt dus niet voor Nederlandse moederbedrijven met buitenlandse dochters. Volgens het HvJ-EU is dit discriminatie. Het zou in strijd staan met wetgeving van de Europese Unie omtrent vrije vestiging binnen de EU.
Meer belasting voor meer dan tienduizend bedrijven
In 2017 oordeelde een adviseur van het HvJ-EU al dat de Nederlandse wet tegenstrijdig is met de wetgeving van de EU. Omdat deze adviezen vaak opgevolgd worden door de rechters van het HvJ-EU, heeft het Nederlandse kabinet al voorstellen voor een wetswijziging klaar liggen. De consequentie hiervan is dat rond de 11.000 Nederlandse bedrijven meer belasting zullen moeten betalen. Het oordeel van het HvJ-EU is "een groot verlies voor het bedrijfsleven," oordeelt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Zij pleiten dat de reparatiewet zo snel mogelijk geïmplementeerd moet worden om schade te beperken en administratieve lasten te voorkomen.
Gevolgen voor de regering
De wet heeft niet alleen consequenties voor Nederlandse bedrijven. Ook de overheid moet een flink bedrag terugbetalen aan Nederlandse bedrijven met buitenlandse dochters. Zij krijgen de belasting, die zij de afgelopen jaren over de rente van leningen aan dochterbedrijven hebben betaald, terug. Het wordt geschat dat dit bedrag in totaal kan oplopen tot 400 miljoen euro.
Afbeelding: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen