Kritiek op Pechtold na achterhouden groot geschenk
D66-leider Alexander Pechtold ligt onder vuur nadat hij in het geschenkenregister niet heeft gemeld dat hij een appartement heeft gekregen van een Canadese oud-diplomaat. Het gaat om een penthouse in Scheveningen dat voormalig bezit is van Serge Marcoux.
Geschenkenregister
In Nederland bestaat vanaf 2004 het Geschenkenregister Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hierin moeten Kamerleden aangeven welke giften ze hebben ontvangen. Het register is inmiddels op internet door iedereen te bekijken. De bedoeling was dat hiermee iedere schijn van belangenverstrengeling voorkomen kon worden. Arie Slob van de ChristenUnie, een van de politici die destijds voor het register pleitte, vond dat burgers mogen controleren op welke uitnodigingen politici ingaan en waarom. Het register zou Kamerleden ook aan moeten zetten om beter na te denken over het doel en de noodzaak van aanbiedingen die zij ontvangen.
Volgens de eisen van het register moet ieder geschenk van boven de 50 euro binnen een week na ontvangst gemeld zijn. In de praktijk meldt echter niet elk Kamerlid alle giften. Niet zo vreemd ook, want er is geen sanctie verbonden aan het negeren van de meldingsplicht. Er werd gehoopt dat de publiciteit die het register zou generen politici zou dwingen om te voldoen aan de meldingsplicht. Daarmee is het Nederland met het geschenkenregister lang niet zo streng op het ontvangen van cadeaus als andere landen. Zo mogen parlementariërs in landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten cadeaus van boven die vijftig euro helemaal niet aannemen. In Nederland worden politici aangemoedigd om alleen cadeaus aan te nemen en op uitnodigingen in te gaan die passen bij de specialisatie van de politici.
Nalatigheid Pechtold
Tijdens de invoering stond D66 positief tegenover het geschenkenregister. Nu is het juist Alexander Pechtold die het nalaat om melding te maken van een groot cadeau. De D66-leider heeft een appartement ontvangen van Canadese oud-diplomaat Serge Marcoux ter waarde van 135.000 euro. Pechtold maakte al langer gebruik van het appartement van de Canadees, maar heeft begin dit jaar ook echt een schenkingsakte ondertekend.
Aangezien dit om een geschenk gaat van ver boven de 50 euro had Pechtold juist deze gift moeten melden. Pechtold zelf denkt hier anders over. Hij vindt de schenking een privékwestie. Het appartement is namelijk een geschenk van een vriend die hij al tientallen jaren kent. Hij vermeldt hierbij ook dat de twee elkaar al kenden voordat hij de politiek in ging. Hiermee lijkt hij duidelijk te willen maken dat er op geen enkele manier sprake is van belangenverstrengeling.
Relevante gift?
Kamervoorzitter Arib noemt dat "relevante giften" gemeld moeten worden in het register. De vraag is nu of dit geschenk relevant is of niet. Volgens Pechtold zelf is dat dus niet het geval, aangezien het niets met zijn functioneren als politicus te maken heeft. Hoogleraar staatsrecht Voermans laat aan NOS weten dat dit bij uitstek een geschenk is dat in het register vermeld had moeten worden. Dat dit een privézaak is had de D66 voorman er gewoon bij kunnen vermelden.
Consequenties
Fout of niet, Pechtold zal in ieder geval geen straf ontvangen. Ook de woordvoerder van Arib benadrukte nog een keer dat Pechtold geen sanctie staat te wachten voor het verwaarlozen van zijn meldplicht. De negativiteit die dit de politicus oplevert is waarschijnlijk al straf genoeg. Het voorval zal zijn reputatie namelijk niet ten goede komen.
Foto: Flickr
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen