Places logo
Menu

Kritiek op de hervormingsplannen van de arbeidsmarkt

Kritiek op de hervormingsplannen van de arbeidsmarkt

De plannen van de regering om de arbeidsmarkt te hervormen, brengt veel kritiek en commentaar onder werknemers- en werkgeversorganisaties. Zo moet het makkelijker worden om personeel te ontslaan, in de hoop dat bedrijven ook weer makkelijker personeel aannemen. Werknemersorganisaties reageren vooral negatief op de arbeidswet die gisteren gepresenteerd werd. Werkgeversorganisaties zijn redelijk tevreden.

Doel van de nieuwe wet

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde woensdag de voorstellen van de nieuwe arbeidswet. De plannen staan in het regeerakkoord van vorig jaar. Het doel van de nieuwe wet (de Wet arbeidsmarkt in balans) is een eerlijker ontslagrecht en sterkere positie voor de flexwerkers. De kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid (bijvoorbeeld freelance en seizoenswerk) wordt met de nieuwe wet verkleind. Dit houdt in dat vast werk minder vast wordt gemaakt en flexwerk minder flexibel. Meer mensen moeten zekerheid krijgen, zodat de arbeidsmarkt eerlijker wordt geeft minister Koolmees aan.

Veel kritiek van werknemersorganisaties

De kritiek is vooral gericht op de hervormingen van het ontslagrecht. Momenteel moet een werkgever één goede reden hebben om iemand te ontslaan. In de nieuwe arbeidswet is het mogelijk om iemand te ontslaan vanwege meerdere redenen. Werknemersorganisatie CNV geeft aan dat de regeling een zware ingreep is. De vakbond stelt dat het nu erg makkelijk wordt om iemand te ontslaan. Bovendien geeft Vakbond FNV aan dat door de ontslagbescherming te verminderen, werkgevers meer macht zouden krijgen ten koste van de werknemers. Zij denken dat het aantal rechtszaken zal toenemen omdat er meer onduidelijkheid over de ontslagredenen zal ontstaan.

Werkgeversorganisaties zijn redelijk tevreden

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn juist redelijk tevreden over de kabinetsplannen. Zij noemen de plannen juist een 'stap vooruit', maar waarschuwen dat de maatregelen nog niet de balans brengen die ondernemers graag zouden zien. De hogere WW-premie voor seizoensarbeid valt de werkgeversorganisaties juist zwaar. Ook landbouworganisatie LTO-Nederland waarschuwt dat arbeid 7,65 procent duurder zal worden.

Gemengde reacties op flexmaatregelen

"De nieuwe wet leidt tot flexibilisering en biedt werknemers minder zekerheid. Er verandert dus ook veel voor flexwerkers." Dit is zeker een achteruitgang volgens vakbond FNV. Voor flexwerkers worden de tijdelijke contracten verruimd naar drie jaar in plaats van twee jaar. Daarnaast wordt de proeftijd van flexwerkers ook verruimd naar vijf maanden. Dit geeft flexwerkers nog langer onzekerheid en een langere proeftijd kan tot misbruik leiden waardoor flexwerkers tot op de laatste dag ontslagen kunnen worden volgens FNV. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de maatregelen juist positief. Volgens VNO-NCW geeft dit ondernemers meer mogelijkheden om te zien of er voldoende werk is en blijft voor een vast contract. Daarbij kan een werkgever langer beoordelen of iemand past binnen het bedrijf en de functie.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!