Krant stopt met Facebook om fakenieuws te vermijden
Door verschillende wijzigingen die Facebook heeft doorgevoerd in het nieuwsoverzicht, krijgen berichten en updates van familie en vrienden meer voorrang dan professionele berichten van bedrijven. Door de wijzigingen krijgen bedrijven minder prioriteit en is er minder professioneel nieuws te lezen op het platform. The New York Times constateerde dat deze wijziging voor een toename van het verspreiden van nepnieuws zorgt. De wijzigingen en de verspreiding van nepnieuws op Facebook is voor de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo genoeg reden om te stoppen met Facebook. Zij hopen dat andere media hun zullen volgen.
Nepnieuws
Door middel van sociale media kan nieuws zich razendsnel verspreiden. Dit kan handig zijn om altijd op de hoogte te blijven van alle gebeurtenissen in de wereld maar het kan ook een keerzijde met zich meebrengen. Er kunnen namelijk ook berichten geplaatst worden die niet kloppen. Vaak zijn dit berichten met sensationele titels die erg overdreven zijn, dit wordt ook wel nepnieuws genoemd. Deze ´neppe´ berichten kunnen ervoor zorgen dat mensen een verkeerd beeld van de werkelijkheid krijgen. Dit is volgens de Braziliaanse krant een groot probleem. De keuze van de Braziliaanse krant om te stoppen met Facebook maakt volgens hoofdredacteur Sérgio D"Avila van Folha deel uit van een grotere symbolische daad.
Sterke verdeling in Brazilië
In Brazilië is er de afgelopen vier jaar veel onrust door een diepe economische crisis en een corruptieschandaal die leidde tot de afzetting van president Dilma Roussef. Deze onrust heeft voor veel onenigheid onder het volk gezorgd. Er wordt geschat dat ongeveer 14 miljoen Brazilianen extreem gepolariseerde denkbeelden hebben. Deze extreme denkbeelden worden gevoed door nepnieuws dat zich via sociale media verspreid. Nu er minder professioneel nieuws op Facebook te vinden is, wordt er gevreesd dat er nog meer nepnieuws zal worden verspreid. Vooral met de komende presidentsverkiezingen in Brazilië zijn mensen op hun hoede. Facebook is echter niet het enige medium dat een verspreider van nepnieuws is in Brazilië, het lijkt erop dat er ook veel via WhatsApp wordt verspreid. Hier is echter geen zicht op en daardoor kan er weinig tegen worden gedaan.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen