Places logo
Menu

How-to: het beveiligen van je website en waarom dat belangrijk is

How-to: het beveiligen van je website en waarom dat belangrijk is

Uit onderzoek van Centraal Beheer bleek onlangs dat weinig mkb-ondernemers zich zorgen maken over cybercrime. Niet geheel terecht, zeker de helft van de mkb-ondernemers heeft namelijk ooit te maken gehad met een cyberincident. Bij het maken van een website of webshop voor je onderneming is het daarom handig om eens stil te staan bij de beveiliging van je website. In dit artikel lees je waarom een goede beveiliging van je website belangrijk is en wat je kunt doen om je website beter te beveiligen.

Wat is het belang van een goede beveiliging voor je website?

  • Cyberaanval voorkomen

Een cyberaanval is een kwaadwillige aanval door criminelen of terroristen op computers, servers en websites. Meestal hebben de kwaadwilligen als doel persoonlijke informatie te verkrijgen of communicatie via bepaalde systemen te belemmeren. Een cyberincident kan een grote impact hebben op een bedrijf.

  • Een beveiligde website geeft klanten meer vertrouwen

Sinds oktober 2017 geeft Google Chrome een "Niet beveiligd" waarschuwingsmelding bij websites die niet veilig zijn. Deze waarschuwing moet websitebezoekers er van weerhouden hun persoonlijke gegevens zomaar ergens in te vullen. Wanneer jij een onbeveiligde website hebt, kan dit potentiële klanten afschrikken en zullen zij hun gegevens niet snel achterlaten. Een beveiligde website toont aan dat klanten jou kunnen vertrouwen.

  • Je komt hoger in de ranking van Google

Google heeft aangegeven dat beveiligde websites hoger in de zoekresultaten terecht komen. Een beveiligde website draagt dus bij aan een betere online vindbaarheid.

  • Je voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Sinds mei 2018 is de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Met deze wet is in heel Europa dezelfde privacywetgeving vastgelegd. De wet zorgt voor versterking en uitbreiding van privacyrechten, meer verantwoordelijkheden voor organisaties en dezelfde stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders, die bevoegd zijn om boetes tot 20 miljoen euro op te leggen. Met een beveiligde website voorkom je dat je een boete krijgt.

Hoe maak ik mijn website veilig?

  • Backups maken

Het is verstandig om een backup te maken van je website. Als je ooit slachtoffer wordt van een hack kun je met een backup veranderde wachtwoorden, hyperlinks of verborgen reclame moeiteloos ongedaan maken. Een backup is bovendien ook handig als je veranderingen op je website wilt doorvoeren maar bang bent dat je je originele website kwijtraakt.

  • Website bestanden doorlopen

Het is verstandig om een virusscanner te gebruiken om gedownloade bestanden te beoordelen. Hiermee kan worden gekeken of de bestanden virusvrij zijn.

  • Gebruik een slim en moeilijk te achterhalen wachtwoord

Voor je wachtwoord is het verstandig om geen naam te gebruiken of een woord uit een woordenboek. Een hacker kan met een script razendsnel dat soort woorden testen. Je kunt het beste een combinatie gebruiken van letters en cijfers.

  • Beveilig invulformulieren

Als je graag wilt dat bezoekers bepaalde gegevens op je website achterlaten is het verstandig om invulformulieren te beveiligen. Dit kan middels de captcha methode. Dit is een methode voor spam beveiliging met als doel te controleren dat een formulier door een mens wordt ingevuld en niet door een robot. Captcha staat voor 'Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart'. Een tekst-captcha is de oudste vorm van menselijke verificatie. Hierbij moet de gebruiker tekens in het captcha-veld ontcijferen en ze in een daarvoor bestemd tekstveld invoeren.

  • Beveiligde verbinding middels een SSL-certificaat

Een belangrijke manier om je website te beveiligen is middels een SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een encryptie-protocol die ervoor zorgt dat gegevens tussen computers versleuteld heen en weer worden gestuurd zodat anderen ze niet kunnen lezen. Een website met SSL-certificaat herken je aan HTTPS aan het begin van de URL. Het SSL-certificaat is belangrijk om te voorkomen dat Google Chrome jouw website als onveilig markeert en het verbetert de ranking in Google zoekresultaten. Je kunt een SSL-certificaat kopen via je webhost of via een Certificate Authority. Soms bieden webhosts het gebruik van SSL-certificaten gratis aan. Je kunt eventueel ook gebruik maken van Flexible SSL van Cloudfare. Hiermee wordt het verkeer tussen jouw bezoekers en Cloudfare versleutelt, maar niet tussen Cloudfare en jouw website. Deze optie is alleen verstandig als je de aanschaf van een certificaat te duur vindt of als je geen certificaat kunt installeren op jouw host.

Ondernemers kunnen bij Places Websites een website laten maken of zelf maken. Met een website pakket van Places is je website altijd goed beveiligd. Zelfs bij het gratis website pakket is er een SSL-certificaat gekoppeld aan je website. Hierdoor worden gegevens via de website versleuteld verstuurd en laat je een professionele indruk achter bij bezoekers. Lees op de website meer informatie over de pakketten of bel naar 024-8200 619.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!