Het is bijna 1 mei: Dag van de Arbeid. Weet u waarom we dit vieren?
Over iets minder dan een week, op 1 mei, is het de Dag van de Arbeid. Deze dag heeft zijn naam te danken aan de demonstraties die op 1 mei 1890 gehouden werden voor betere werkomstandigheden. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerende traditie die vandaag de dag in meerdere landen nog gevierd wordt. In het merendeel van deze landen is het zelfs een officiële vrije dag en zijn de meeste bedrijven gesloten. Ook is er op 1 mei geen betalingsverkeer mogelijk tussen banken en is de Nederlandse effectenbeurs dicht.
Geschiedenis
Oorspronkelijk was de Dag van de Arbeid geen feestdag. In de eerste instantie begon het als een protest voor de invoering van een achturige werkdag. Hiervoor werd geprotesteerd bij de Tweede Internationale in Parijs, een congres voor socialistische partijen. Toen de werkomstandigheden na een aantal tientallen jaren verbeterd waren, veranderde de dag naar een feestdag en werd het feest steeds uitbundiger gevierd. Geert van Goethem, historicus bij het Archief en Museum van de Socialistische Arbeiders Vereniging: "De vorm wijzigt, maar de inhoud blijft. Ik denk dat het idee van internationale verbondenheid zal blijven bestaan, maar de vorm waarin die gevierd wordt, verandert erg langzaam. Sommige oudere militanten zweren bij de klassieke optochten, maar die trekken het grote publiek steeds minder aan."
Dag van de Arbeid in Nederland
Nederland is een van de weinige landen waar deze feestdag geen officiële vrije dag is. Een verklaring hiervoor is dat Nederlanders vaak met Koninginnedag (30 april) ook vrij waren, waardoor twee vrije dagen achter elkaar lastig werd. Echter, een groep ambtenaren en leden van de vakbonden hebben wel vrij op deze feestdag. Tot 2016 was werd deze groep verplicht om vrij te nemen op de Dag van de Arbeid. Nu hebben zij daar meer vrijheid in en mogen ze zelf kiezen of ze de dag vrij nemen.
Desondanks worden er in Nederland wel een aantal activiteiten georganiseerd om deze dag te vieren. Zo organiseert de Federatie Nederlandse Vakvereniging (FNV) elk jaar een mars door Amsterdam. Een verklaring voor het gebrek aan een uitbundig feest gedurende deze dag kan zijn dat de rellen tussen vakbonden en de politie in Nederland in het verleden een stuk minder heftig waren, in vergelijking met Amerika.
Niet overal op 1 mei
Niet in elk land wordt de feestdag op deze datum gevierd. Toentertijd werd voor 1 mei gekozen omdat het protest begon in Amerika en de arbeidscontracten op 1 mei vernieuwd werden. Veel landen vieren het op een van de achtereenvolgende dagen. Alleen Amerika wordt het op de eerste maandag van september te vieren.
Wat vindt u ervan dat dit in Nederland geen vrije dag is? Laat het weten in een reactie!
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen