Nederlandse economie maakt groei door, de hoogste in 10 jaar tijd
Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) die woensdag bekend werden gemaakt, bleek dat de Nederlandse economie in 2017 de grootste groei in 10 jaar had doorgemaakt. Het bruto binnenlands product (bbp) was in het laatste kwartaal van 2017 met 0,8% gestegen. Hierdoor was het bbp in vergelijking met het vierde kwartaal van 2016 met 3,1% gestegen, wat de hoogste stijging in 10 jaar was. In 2007, een jaar voor de economische crisis begon, was de stijging van het bbp 3,7%. Deze cijfers zijn redelijk in overeenstemming met de verwachtingen van het Centraal Planbureau, deze had namelijk een groei van 3,2% voorspeld over 2017 en verwacht een groei van 3,1% in 2018. De groei zou dus bijna zijn piek bereikt hebben.
Oorzaken groei
De voornaamste oorzaken voor deze groei in het laatste kwartaal zijn investeringen en export. Over heel 2017 groeiden de investeringen met maar liefst 6%. De uitvoer over 2017 groeide met 5,5%, en deze groei was vooral te wijden aan de uitvoer van (elektronische) machines en apparaten en chemische producten. Consumentenuitgaven lagen 1,8% hoger in 2017, wat volgens het CBS in lijn is met de stijgende werkgelegenheid. Het herstel van de woningmarkt draagt hier ook aan bij, waardoor het consumentenvertrouwen groeit en burgers makkelijker een huis durven te kopen.
Reactie minister van Economische Zaken
Minister Wiebes van Economische Zaken reageerde verheugd op deze resultaten. Hij zegt dat Nederland trots mag zijn en voegt daaraan toe: "Economische groei maakt het mogelijk dat we grote maatschappelijke uitdagingen zoals de energie- en klimaattransitie en de hoge kosten van de zorg kunnen betalen. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk wel vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken." Wel stelt hij dat we niet moeten wennen aan zulke cijfers, omdat het arbeidsaanbod door vergrijzing en een laag geboortecijfer nauwelijks zal groeien. Voor een verdere stijging in economische groei is Nederland dus afhankelijker van een hogere arbeidsproductiviteit, maar deze is in Nederland al best hoog. Voor het krijgen van een hogere arbeidsproductiviteit zijn volgens de minister technologische ontwikkelingen, innovatie en een slimmere organisatie van productieprocessen nodig.
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen