Gebrek SSL-certificaat: Slechts een derde kledingwebsites online beveiligd
Uit onderzoek van het CBS bleek begin dit jaar dat de omzet van webwinkels groeit en met name webwinkels die kleding verkopen. Maar wanneer consumenten online shoppen is het van groot belang dat dit bij een betrouwbare webwinkel gebeurt waar de betaalgegevens van klanten beveiligd zijn. Een SSL-certificaat is dan ook essentieel voor deze webwinkels. Maar is dat ook altijd het geval? Telefoonboek.nl onderzocht hoeveel kledingwebsites uit haar database voldoen aan online beveiliging en in het bezit zijn van een SSL-certificaat.
Wat is SSL?
SSL is een beveiligingsprotocol waardoor er tussen twee computers een beveiligde verbinding kan ontstaan. Hierbij gaat het dus meestal om de computer van een bedrijf en die van een bezoeker. Doordat er sprake is van een beveiligde verbinding, is het niet mogelijk voor derden en hackers om mee te kijken met gedeelde informatie. Door naar de URL van een website te kijken kunnen bezoekers zelf checken of er sprake is van een beveiligde verbinding. Wordt er naast de URL van de website een hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters "https" dan is er sprake van een beveiligde verbinding en dus een SSL-certificaat. Wordt er echter geen hangslotje getoond en begint de URL met de letters "http" dan is de website niet in het bezit van een SSL-certificaat. Bij deze websites kan de online privacy en beveiliging van ingevoerde gegevens niet gegarandeerd worden.
Aantal beveiligde websites
Van de 7.069 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "kleding" met een werkende website, blijken slechts 2.536 organisaties (35,9%) in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Daarmee zijn 4.533 websites niet in het bezit van een SSL-certificaat, hetgeen neerkomt op 64,1%. Dat betekent dat de hoofdpagina"s van deze websites niet in het bezit lijken te zijn van een SSL-certificaat. Hierdoor is er geen garantie dat gedeelde gegevens veilig zijn. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. Het gaat hier dan om de zogenaamde "check-out" of "kassa" pagina op websites.
SSL-certificaat noodzakelijk voor websites
Ronny Oonk, manager van Places Websites, stelt dat het bezit van een SSL-certificaat noodzakelijk is voor kledingwebsites. "Vanwege het grote aanbod van webshops, hebben consumenten keus in waar zij hun kleding bestellen. Wanneer een website niet in het bezit is van een SSL-certificaat, kan dit potentiële klanten afschrikken. Zeker wanneer persoons- en betaalgegevens ingevoerd moeten worden op een onbeveiligde pagina, zal dit het aantal verkopen niet ten goede komen. Klanten zullen namelijk op dit moment afhaken en mogelijk twijfelen aan de echtheid van een website. Wanneer kledingwebsites wél in het bezit zijn van een SSL-certificaat kan dit de betrouwbaarheid van een website vergroten en zijn klanten meer geneigd om een online bestelling te plaatsen."
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen