Ga het verzuim binnen uw bedrijf te lijf!
Negen op de tien ondernemers weten niet wat verzuim kost of wat het verlagen ervan hen kan opleveren. Dit bleek onlangs uit onderzoek van Arboned. Arboned voerde onder ruim 2.300 werkgevers onderzoek uit naar de kosten van verzuim en de kennis hierover bij werkgevers. Ondernemers weten doorgaans wel hoe hoog het verzuim binnen hun bedrijf is. Vaak zijn de kosten ervan - zo'n € 300 - € 400 per dag - voor velen echter onbekend. Deze bestaan uit loonkosten die u moet doorbetalen, het verlies aan arbeidscapaciteit, mensen die werk moeten overnemen, verzekeringspremie en arbodienstverlening. Daarbij is ook hoe het verzuim omlaag kan, voor veel ondernemers een groot vraagteken. Kampt u binnen uw eigen bedrijf eveneens met verzuim en wilt u dit graag terugdringen? Dan heeft Telefoonboek.nl voor u een aantal handige tips op een rijtje gezet zodat u een stap in de goede richting kunt zetten! Het terugdringen van verzuim kan u immers een flink aantal euro's besparen.
1. Maak verzuim bespreekbaar
Maak verzuim bespreekbaar, bijvoorbeeld door het een standaard agendapunt te maken van het werkoverleg. Hierbij hoeft uiteraard niet geheel in detail te worden getreden, maar door het bespreekbaar te maken worden beide partijen (werkgever - werknemer) beter gehoord en kunnen er minder misverstanden ontstaan. Door medewerkers eveneens mee te laten denken over hoe verzuim voorkomen kan worden, creëert u daarnaast direct draagvlak. Eigen initiatieven, waar werknemers dus achterstaan, zullen immers sneller uitgevoerd worden. Spreek daarnaast ook waardering uit wanneer het verzuim daadwerkelijk daalt. Tevens kan het open maar discreet bespreken van welke werkzaamheden een zieke collega niet of tijdelijk niet meer kan, ervoor zorgen dat overige collega's alerter zijn op welke taken zij kunnen overnemen. Dit zal de zieke medewerker ontlasten en ervoor zorgen dat hij of zij na de periode van verzuim niet te maken krijgt met een werkachterstand.
2. Verhoog het werkplezier
Stuur op meer werkplezier door te focussen op wat werknemers energie geeft. Besteed aandacht aan uw werknemers door na te gaan hoe het werk hen bevalt en hoe gelukkig ze zijn. Door dagelijks te vragen hoe het met uw werknemers en hun werkzaamheden gaat, creëert u al een betere verstandshouding die het werkplezier zal verhogen. U zou bijvoorbeeld bij uw werknemers kunnen nagaan wat werkpleziervoor hen inhoudt. Werknemers stellen het daarnaast erg op prijs wanneer u als werkgever tijd voor hen neemt. Mocht u een keer geen tijd hebben, probeer dan direct met uw werknemer een afspraak te plannen als het om zaken gaat die dringend zijn. Een werknemer zal zich daardoor gehoord voelen.
3. Geef uw werknemers verantwoordelijkheid
Maak duidelijk naar uw werknemers toe dat zij voor een groot deel het succes van uw bedrijf bepalen. Op het moment dat uw werknemers een bepaalde verantwoordelijkheid voelen aangaande taken, zullen zij minder snel toegeven aan verzuim. Geef aan dat verzuim niet alleen voor henzelf vervelend is, maar ook voor collegae en leidinggevenden. Zorg voor een dermate gevoel van wederzijds vertrouwen, zodat werknemers zich ook daadwerkelijk verantwoordelijk voelen. Laat werknemers weten dat ze gewaardeerd worden en een belangrijke functie hebben binnen uw bedrijf. Praktisch gezien kunt u proberen niet te vaak taken te controleren en deze toe te vertrouwen aan werknemers. Laat bovendien blijken wanneer u tevreden bent over iemand. Aanwezigheid en productie is immers essentieel voor een bedrijf. Let er wel op dat u niet gaat beoordelen of iemands klachten 'ernstig genoeg' zijn om te verzuimen. Toon begrip voor ieders problemen en probeer de ernst van het verzuim niet ter discussie te stellen.
4. Bied vervangend werk aan
Mocht een van uw werknemers voor langere tijd verzuim hebben aangevraagd vanwege een ziekte en/of ongeval, probeer dan flexibel en op de lange termijn te denken. Kan uw werknemer zijn of haar huidige functie niet naar behoren uitvoeren, kijk dan naar andere opties om de werknemer toch te betrekken binnen het bedrijf. Ga in gesprek met uw werknemer en vraag onder welke condities en met welke aanpassingen er wellicht wel werk verricht kan worden. Zo blijft u in contact met uw werknemer tijdens de verzuimperiode en kunt u sneller met uw werknemer beginnen aan het herstel- en integratieproces. U kunt bij vervangend werk bijvoorbeelddenken aan bureau-taken voor iemand met een gebroken been.
5. Praat over arbeidsconflicten
Het kan zomaar voorvallen dat er verzuim ontstaat door een arbeidsconflict. Denk hierbij aan een conflict tussen bijvoorbeeld werknemer en leidinggevende of werknemer en werknemer. De gevolgen hiervan zijn niet alleen die van het verzuim, maar arbeidsconflicten zorgen ook voor een bedrukte of negatieve sfeer en hebben zo ook hun invloed op de productiviteit. Vergeet ook niet onnodige juridische kosten. Probeer als management altijd een neutrale houding aan te nemen, dit is de enige manier waarop u kunt bijdragen aan het oplossen van het conflict. Probeer erover te praten en op zoek te gaan naar een win-win oplossing, dus niet één waarbij een van de partijen wordt benadeeld of 'verliest'.
6. Zorg voor perioden van rust
Probeer ervoor te zorgen dat uw werknemers voldoende rust en ontspanning krijgen, nog voor het moment dat u eigenlijk merkt dat zij dit nodig hebben. Op die manier houdt u de sfeer binnen uw bedrijf 'relaxed' en kunt u veel verzuim voorkomen. Denk hierbij aan extra vakantiedagen en rustmomenten binnen de werkweek. U stimuleert de productiviteit van uw werknemers door te zorgen voor een goede ontspannen sfeer. Deze kunt u onder andere bewerkstelligen door bijvoorbeeld uw bedrijfspand open in te richten en uw werknemers te voorzien van voldoende energie, bijvoorbeeld door vers fruit te leveren. Gezonde en ontspannen werknemers zijn immers veel meer waard dan werknemers die gedwongen verzuim aan moeten vragen. Met het toepassen van deze tips kunt u het verzuim binnen uw bedrijf tegengaan en zo ook uw productiviteit verhogen. Wist u dat er ook een handige app is om altijd en overal uw verzuim bij te houden? Daarnaast geeft Telefoonboek.nl ook tips over hoe u uw werknemers tevreden kunt houden en tips over andere manieren om geld te besparen. Meer over verzuim en manieren om dit tegen te gaan leest u bij Arboned. Succes!
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen