Flex B.V.: fiscaal voordeel of valt de werkelijkheid tegen?
Indien u heeft besloten om een onderneming op te richten, dan is het belangrijk om daarvoor een bijpassende rechtsvorm daarvoor te kiezen. Sinds oktober 2012 kunt u, naast alle andere rechtsvormen, in plaats van een reguliere B.V. ook kiezen voor de Flex B.V. Inhoudelijk blijft de B.V. hetzelfde. Juridisch gezien is het echter een stuk flexibeler en is het eenvoudiger geworden voor u om een B.V. op te richten. Places.nl zet hieronder alles op een rij wat u over de Flex B.V. moet weten.
De oude B.V.
Voor oktober 2012 moest u bij de oprichting van uw B.V. een startkapitaal van €18.000 storten om zo eventuele schulden te kunnen voldoen. Bij de Flex B.V. is het minimum startkapitaal afgeschaft en heeft u ook geen verplichte bankverklaring en accountantsverklaring meer nodig. Daarnaast is ook de inrichting van de statuten flexibeler geworden, kunt u besluiten nemen buiten de algemene vergadering en deze vergaderingen mogen zelfs buiten Nederland gehouden worden. Ook kunt u aandelen uitgeven zonder stemrecht of recht op winstuitkering en kunt u ervoor kiezen om de overdracht van aandelen te beperken. U hoeft ze dus niet meer perse aan te bieden aan andere aandeelhouders. Let er wel op dat u dit dan ook opneemt in de statuten van uw onderneming.
De omzet naar een Flex B.V.
Heeft u al enige tijd een onderneming met een andere rechtsvorm? Dan zou het eventueel nuttig kunnen zijn, indien u al langere tijd winst maakt met uw eenmanszaak, VOF of maatschap, deze om te zetten naar een Flex B.V.. Dit kan fiscale voordelen opleveren en u bent dan in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf, wat bij een eenmanszaak en VOF wel het geval is. Het omzetten naar een Flex B.V. is niet heel moeilijk, u kunt eenvoudig de statuten, met behulp van een notaris, aanpassen. Let er wel op dat als u daarna uw aandelenkapitaal wilt onttrekken aan de B.V., dat dit niet mogelijk is indien u veel verliezen in de afgelopen jaren heeft geleden, het aandelenkapitaal is er dan niet meer. U kunt nu overigens niet meer kiezen voor de "oude" B.V. want doordat het recht is geflexibiliseerd is elke B.V. die nu wordt opgericht automatisch een Flex B.V..
Risico's
Fiscaal voordeel is natuurlijk leuk, maar het kost enkele honderden euro's aan oprichtingskosten, u moet immers langs een notaris. Daarnaast heeft u een strengere administratieverplichting en de jaarrekening moet gedeponeerd worden bij de Kamer van Koophandel. Bovendien betaal je met een B.V. behoorlijk wat belasting, dus als u weinig winst heeft, bent u eigenlijk beter af met een eenmanszaak.
Hoewel de oprichtingskosten van €18.000 dus niet meer nodig zijn en uw schulden in beginsel niet op uw privévermogen verhaald mogen worden, ligt dit iets anders in de werkelijkheid. In de praktijk zal een bank, indien u een lening afsluit, u vragen om ook privé te tekenen zodat zij alsnog bij uw privévermogen kunnen komen indien u schulden heeft. Daarnaast mag u, indien er dreiging is dat u uw opeisbare schulden niet meer kunt betalen, ook geen dividend meer uitkeren. Doet u dit toch, dan kan het zijn dat u zich schuldig maakt aan onzorgvuldig handelen. Dit heeft tot gevolg dat u toch persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor schulden en deze kunnen uit uw privévermogen gehaald worden. Daarnaast kunnen ook de aandeelhouders, die een winstuitkering hebben ontvangen, en wisten (of hadden kunnen weten) dat de B.V. in de problemen komt door de uitkering, aansprakelijk gesteld kunnen worden. Zij krijgen dan te maken met de vergoedingsplicht, wat inhoudt dat ze de uitkering geheel of gedeeltelijk moeten terugbetalen.
In principe is de keuze voor de Flex B.V. niet verkeerd, maar kijk eerst of deze voor u genoeg voordelen met zich meeneemt.
Maakt u al gebruik van een Flex B.V. als rechtsvorm voor uw onderneming? Places.nl is benieuwd naar uw ervaringen!
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen