Engeland zet belangrijke stap in de strijd om wegwerpplastic
Vanaf april 2020 is de actieve verkoop van plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes verboden in Engeland. Dat kondigde de Engelse regering vorige week aan. Hiermee zet het land een belangrijke stap in de wereldwijde strijd tegen wegwerpplastic.
Na een consultatieronde in oktober vorig jaar, waarin ruim 1.600 burgers en organisaties konden laten weten wat zij van de toen voorgestelde plannen vonden, maakte Engeland deze week de resultaten bekend en haar voorstel tegen wegwerpplastic definitief.
Volgens de regering worden alleen al in Engeland jaarlijks 4,7 miljard plastic rietjes gebruikt, 316 miljoen roerstaafjes en 1,8 miljard wattenstaafjes. Zo'n 10 procent hiervan spoelen we door het toilet, waardoor een groot deel in de oceanen terecht komt, zo stelt de regering. Daarnaast zijn lokale gemeente jaarlijks miljoenen ponden kwijt aan het opruimen van plastic.
Uitzonderingen
Het verbod slaat in eerste instantie alleen op de actieve verkoop van de plastic materialen. Het blijft bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om in apotheken of kantines rietjes te krijgen. Ook de plastic wattenstaafjes zullen in bijvoorbeeld ziekenhuizen bij forensische opsporingen nog gewoon worden gebruikt.
In lijn met eerder verbod plastic tasjes
Net als in meer Europese landen is het aanbieden van gratis plastic tasjes al een tijdje verboden in Engeland. Winkels en supermarkten laten de consument bewuster kiezen door geld te vragen voor de plastic tasjes. Dit leidde tot een daling van de verkoop van de plastic tasjes van 86 procent in de zeven grote Engelse supermarktketens in 2017 en 2018.
Statiegeld Schotland
Ook in Schotland zijn er recente ontwikkelingen op het gebied van plastic. Het land wil meer plastic recyclen en gaat een statiegeldsysteem hanteren. Het systeem moet, net als in Nederland en veel andere landen, ervoor zorgen dat winkels statiegeld gaan teruggeven op verpakkingen van PET-plastic en glas. Schotland wil dit echter uitbreiden met statiegeld op blikken van aluminium of staal. Hiermee moeten jaarlijks zo'n 1,5 miljard verpakkingen worden ingeleverd en gerecycled.
"Samen kunnen we een echte verandering bewerkstelligen, zodat toekomstige generaties kunnen genieten van een natuurlijke omgeving die gezonder is dan nu het geval is", aldus premier Theresa May tijdens een interview met de BBC eerder dit jaar.
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen