Places logo
Menu

Een blik op de ontwikkelingen in Nederland na de crisis: hoe staat het er nu voor?

Een blik op de ontwikkelingen in Nederland na de crisis: hoe staat het er nu voor?

Het is in veel nieuwsberichten te lezen dat de Nederlandse economie er goed voor staat. Er is minder werkloosheid en de koopkracht stijgt. In 2012 was dit anders, toen verkeerde Nederland in een economische crisis. In 2016 meldt het NOS dat Nederland de crisis helemaal te boven is. Hoe gaat het nu met Nederland en wat zijn ontwikkelingen in de markt? Places Nieuws heeft het uitgezocht.

Crisis

In het najaar van 2008 gebeurt er iets wat niet veel mensen hadden zien aankomen, de grote Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers valt om. Dit wordt gezien als het begin van de kredietcrisis, hierna valt bank na bank om. Ook Nederlandse banken komen in de problemen en de Nederlandse economie krimpt enorm. Met als gevolg dat de overheid maatregelen moest nemen, zoals bezuinigingen. Mensen raakten hierdoor hun baan kwijt en hadden minder geld te besteden. Kortom: Nederland verkeerde in een recessie. In 2012 was de werkloosheid zelfs opgelopen tot 17% van de bevolking.

Groei in Nederland

In 2013 bloeit de Nederlandse economie weer iets op en is er voorzichtige groei te zien. Sindsdien gaat het steeds beter met Nederland. De staatsschuld zakt in 2017 voor het eerst sinds 2010 onder de zogenaamde Maastrichtnorm van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en komt uit op 59,7 procent. Daarnaast is volgens de laatste metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het werkloosheidspercentage gedaald naar 4,2% van de beroepsbevolking.

Arbeidsmarkt

Hoewel de officiële werkloosheidscijfers dalen is er sprake van een verborgen werkloosheid. Dit zijn Nederlanders die in deeltijd werken maar die graag meer uren zouden werken. Bovendien is het aantal flexwerkers de laatste jaren enorm gestegen. Deskundigen maken zich zorgen om deze ontwikkeling, flexwerkers zouden namelijk een veel zwakkere positie hebben dan mensen met een vast contract. Vooral werkende jongeren krijgen minder snel een vaste aanstelling. Een ander probleem op de arbeidsmarkt is dat veel vacatures niet meer gevuld kunnen worden. Zo loopt de spanning op de ICT-arbeidsmarkt steeds verder op. Bijna de helft van alle ICT-vacatures wordt door werkgevers als moeilijk vervulbaar beschouwd.

Groeiende bedrijfstakken

Het CBS heeft in 2016 cijfers gepubliceerd over de snelst groeiende bedrijfstakken. Daaruit blijkt dat de handel met 2,8% is gestegen en de industriesector met 3%. Horeca is met 5,2% gestegen, de bouw met 7,7% en de reisbranche met 8,8%. De snelst groeiende sector volgens deze cijfers is de uitzendbranche met 9,3%. Deze cijfers geven aan dat er in veel sectoren sprake van groei is, wat betekent dat het goed gaat met de Nederlandse economie.

Groen groeit

Naast de groei in omzet is onlangs bekend gemaakt dat steeds meer Nederlandse bedrijven milieubewust produceren. Dit heeft voor een daling in de uitstoot van milieuschadelijke gassen gezorgd, lees hier meer over groene groei.

Al met al lijkt het erop dat de Nederlandse economie volop in groei is. In dit bericht wordt slechts een kleine greep uit alle ontwikkelingen in de Nederlandse economie gegeven. Om op de hoogte te blijven van andere ontwikkelingen binnen de Nederlandse economie volgt u dan Places Nieuws.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!