Driekwart uitvaartwebsites niet in bezit van SSL-certificaat
Wanneer men een naaste en dierbare verliest, moeten er veel zaken geregeld worden. Een uitvaartmaatschappij kan de nabestaanden hier grotendeels bij helpen, maar men kan ook zelf online enige informatie opzoeken. Maar wanneer men dit doet, zijn ingevoerde gegevens dan ook beveiligd? Telefoonboek.nl onderzocht hoeveel uitvaartwebsites uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat en dus online beveiligd zijn.
Wat is SSL?
Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat er een veilige verbinding plaatsvindt tussen de computer van een bedrijf en een bezoeker. Het SSL-certificaat is als het ware een bestand waardoor een verbinding beveiligd is en het niet mogelijk is voor derden, zoals hackers, om mee te kijken. Ingevoerde en gedeelde gegevens zijn dan afgeschermd en de online privacy van consumenten kan op die manier gewaarborgd worden. Bezoekers van een website kunnen ook zelf checken of er sprake is van een beveiligde verbinding. Wanneer er voorafgaand aan de URL een hangslotje wordt weergegeven en de URL begint met de letters "https", dan is er sprake van een beveiligde verbinding. Is er geen sprake van een hangslotje en ontbreekt de "s" van "secure" (dus "http"), dan is de verbinding tussen de computer van een bedrijf en bezoeker niet beveiligd. Steeds vaker toont Google ook een waarschuwing wanneer bezoekers een onbeveiligde website bezoeken. Op die manier zijn bezoekers zich meer bewust van het risico van hackers die meekijken met ingevoerde informatie.
Beveiligde uitvaartwebsites
Van de 1.169 organisaties die in de database van Telefoonboek.nl geregistreerd staan in de categorie "uitvaart" en een werkende website hebben, blijken 322 websites beveiligd te zijn door middel van een SSL-certificaat. Dat betekent dat iets meer dan een kwart (27,5%) van de geregistreerde websites online beveiligd. Daarentegen lijkt een ruime meerderheid van 72,5% niet in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Wel is het mogelijk dat de pagina waar betaal- of persoonsgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbindingen bevindt. De hoofdpagina"s van deze websites zijn echter niet beveiligd waardoor de gegevens die daar gedeeld worden niet per definitie beveiligd zijn.
Ruimte voor verbetering
Momenteel heeft een relatief klein gedeelte van de uitvaartwebsites een beveiligde verbinding. Volgens Ronny Oonk, manager van Places Websites, is er dan ook nog ruimte voor verbetering. "Zeker nu Google meer waarde hecht aan online beveiliging van websites en het bezit van een SSL-certificaat invloed heeft op de ranking van zoekresultaten, is het van belang dat websites hier aan voldoen." Dat lijkt dus ook het geval te zijn voor uitvaartwebsites. Daarnaast kan het bezit van een SSL-certificaat niet alleen een positieve invloed hebben op de ranking in Google, maar ook op de betrouwbaarheid van een website. Wanneer een website online beveiligd is, zal men sneller geneigd zijn om contact op te nemen of gegevens te delen via de website.
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen