Derde miljardenboete voor Google wegens machtsmisbruik
Google heeft voor de derde keer op rij een boete te pakken voor machtsmisbruik. De Europese Commissie heeft Google de boete opgelegd, dit keer vanwege het belemmeren van concurrerende adverteerders. De zoekgigant mag deze keer een boete van 1,49 miljard euro betalen.
De Europese Commissie stelde dat AdSense, een advertentietak van Google, ruim tien jaar lang macht heeft misbruikt. Derde partijen, denk aan nieuwssites of webshops, kunnen Googles zoektechnologie gebruiken. Dat betekent dat gebruikers op de site van zo'n partij via Google zoeken. Net als bij google.nl worden bij de resultaten advertenties getoond. De zoekgigant deelt de opbrengst hiervan met de site.
Google maakt afspraken in contract
Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Google tussen 2006 en 2016 contractafspraken maakte die andere advertentienetwerken benadeelden. Concurrenten zoals Yahoo en Microsoft konden vanwege exclusiviteitseisen met uitgevers er niet tussenkomen. In honderden contracten was opgenomen dat alleen zoekadvertenties via AdSense waren toegestaan. Google wilde op deze manier voorkomen dat concurrenten als Microsoft en Yahoo ook een stevige positie in de markt voor online advertenties zouden krijgen en dat mag niet.
Dit zijn de eisen van Google
Sinds 2006 vroeg Google in contracten om exclusiviteit. Dat betekent dat op de pagina met zoekresultaten en advertenties van Google geen advertenties van concurrenten mochten worden geplaatst. In 2009 veranderde de eis van exclusiviteit in een eis om 'Premium plaatsen' op websites. De websites moesten de plekken die het meeste geld opleverden, reserveren voor Google en er moest een minimum aantal reclames worden geplaatst. Diezelfde maand ging het bedrijf ook van websites eisen dat er schriftelijk toestemming nodig was om de positie van reclames van andere partijen aan te passen.
Samen 8 miljard euro aan boetes
De afgelopen jaren legde de Europese Commissie Google al twee keer eerder een fikse boete op. In 2017 betaalde Google een boete van 2,4 miljard euro omdat het zijn eigen productvergelijker voortrok in de resultaten van zijn zoekmachine. Een jaar later volgde er een bedrag van 4,34 miljard euro, omdat het zichzelf bevoordeelde door zijn diensten vrijwel verplicht te koppelen aan afname van Android door telefoonmakers. Het zijn de drie hoogste boetes die de Commissie heeft opgelegd, samen kostte dit Google ruim 8 miljard euro.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen