Places logo
Menu

De strijd om netneutraliteit

De strijd om netneutraliteit

Fervente internetters onder ons zijn er ongetwijfeld al mee geconfronteerd: de netneutraliteit in de Verenigde Staten staat onder vuur. Het besluit is met heel veel kritiek vanuit niet alleen consumenten maar ook bedrijven ontvangen en zal de aard van het Amerikaanse internet voor altijd veranderen. Maar wat houdt het precies allemaal in?

Voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC) in de VS Ajit Pai (zie foto artikel) is momenteel een van de minst geliefde personen van internetgebruikers in Amerika. De republikeinse Pai heeft vorige week bekend gemaakt dat er op 14 december gestemd gaat worden of de netneutraliteit in de VS wordt afgeschaft of niet. Dit houdt in dat de vrijheid van internetverkeer drastisch wordt beperkt.

De meerderheid van de commissie die voor of tegen moet stemmen bestaat uit republikeinen, waardoor het erop lijkt dat de Amerikaanse netneutraliteit niet lang meer zal bestaan.

Wat houdt het einde van netneutraliteit in?

Netneutraliteit betekent dat alle data op het internet gelijk wordt behandeld. Internetproviders sturen de data naar jouw thuisnetwerk met dezelfde prioriteit, dezelfde snelheid en voor hetzelfde bedrag. Maar Amerikaanse providers zijn het hier niet mee eens.

Zij zijn van mening dat bepaalde data op een andere manier moet worden behandeld. Ze vinden dat sites zoals Netflix (videobestanden) bijvoorbeeld meer moeten kosten en anders moeten worden behandeld dan sites zoals Instagram (voornamelijk foto's). Zij willen de snelheid van de sites aanpassen op basis van de service die deze websites aanbieden.

De strijd

Internetgebruikers zijn massaal samengekomen om hun stemmen te uiten over het issue. Zij hebben onder andere een site opgezet waar mensen via een contactformulier naar de FCC hun kritiek kunnen sturen over de nieuwe wetgeving. Daarnaast is er ook een demonstratie georganiseerd in Washington DC één dag voordat er gestemd wordt door de commissie.

De FCC heeft inmiddels tenminste 22 miljoen opmerkingen ontvangen via het contactformulier. De FCC liet echter weten dat zij de opmerkingen niet mee gaat nemen in de uiteindelijke beslissing. Een van de commissarissen van de FCC Jessica Rosenworcel is het niet eens met haar collega"s en is tegen de afschaffing van de netneutraliteit. Zij roept alle Amerikanen op om ondanks tegenslagen "stennis te maken" en hun stem te blijven uiten.

Ook grote bedrijven en websites steunen de strijd om de netneutraliteit te behouden. Het kan namelijk desastreuse gevolgen hebben voor de economie. Twitter, Airbnb, Netflix, Reddit, Mozilla (van Firefox) en verschillende journalistieke organisaties zijn voorbeelden van prominente partijen die zich bij de strijd hebben aangesloten.

Waarom vinden velen het zo erg?

Omdat velen van mening zijn dat dit een oneerlijk systeem is. En in principe is dat ook zo. Iemand die 2 gigabyte verbruikt aan het bingen van een nieuwe Netflix-serie zal anders behandeld worden dan iemand die 2 gigabyte verbruikt aan het downloaden van een digitaal fotoalbum. Dat is oneerlijk aangezien het netwerk van de internetproviders niet meer wordt belast omdat de services evenveel data kosten. Daarnaast brengt de ene service niet meer kosten mee voor de provider dan de andere.

Inbreuk op vrijheid

Er staat echter nog meer op het spel dan de eerder genoemde veranderingen. Met de afschaffing van de netneutraliteit kunnen providers ook bepaalde websites langzamer laten laden. Daarmee kunnen zij websites van bijvoorbeeld concurrenten verlangzamen waardoor er inbreuk wordt gemaakt op de vrijheid van internetgebruikers.

Ook bedrijven die deel uitmaken van internetproviders kunnen dan oneerlijk bevoordeeld worden. Zo kan een provider bijvoorbeeld besluiten om Netflix vrijwel onbruikbaar te maken door de service langzamer te laten lopen. Haar eigen streamingservice wordt dan automatisch de interessantere optie als ze die juist versnellen.

Tot slot kunnen grote bedrijven zoals Facebook providers betalen om voorrang te krijgen en zo concurrentie uit de weg te werken. Kleinere concurrenten die nog maar net in opkomst zijn, worden dan vrijwel machteloos terwijl grote bedrijven juist steeds meer macht krijgen.

Nederland

Gelukkig hoeven we in Nederland niet bang te zijn dat onze netneutraliteit wordt afgepakt. Netneutraliteit is in de telecomwet opgenomen en er zijn geen signalen dat dit komt te veranderen.

Wanneer grote bedrijven echter oneerlijke concurrentie kunnen voeren dat heeft dit gevolgen voor de gehele wereldeconomie, waar de vrijheid ook wordt ingeperkt. Dus wordt de netneutraliteit in de VS afgeschaft, dan zal dit wel degelijk gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!