De Nederlandse kunstenaar verdient over het algemeen weinig
Meer dan de helft van kunstenaars in Nederland verdiende van 2013 tot 2015 minder dan 30 duizend euro bruto per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS voor de Monitor Kunstenaars en afgestudeerden aan creatieve opleidingen 2017.
Kunstenaars vallen onder het "hoogste beroepsniveau". Dat betreft banen met taken zoals het oplossen van ingewikkelde problemen en het nemen van beslissingen waarvoor iemand een gespecialiseerde expertise nodig heeft. Werkenden die vallen onder dit beroepsniveau verdienen normaal gesproken behoorlijk veel. Nagenoeg de helft van werkenden op het hoogste beroepsniveau verdiende minimaal 60 duizend euro bruto.
Slechts 17 procent van werkenden met het hoge beroepsniveau viel in de laagste inkomensklasse. Bij kunstenaars ging het hier om 52 procent van alle kunstenaars.
Het CBS rekent onder kunstenaars bijvoorbeeld ook architecten, ontwerpers, schrijvers en musici. Daarnaast zijn er ook nog "overige creatieve beroepen" zoals journalisten, kunstleraren of chef-koks. De inkomensverdeling bij deze beroepen was in principe hetzelfde als bij alle andere werkenden. Het modale inkomen bedroeg 35 duizend euro in 2014.
Uitkeringen
Een andere conclusie uit het onderzoek van het CBS was dat kunstenaars gemiddeld vaker afhankelijk zijn van een bijstands-, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het aantal kunstenaars dat afhankelijk is van een uitkering bedraagt 6,4 procent, slechts 4,4 procent van de totale beroepsbevolking is ook afhankelijk van een uitkering.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen