De kiezer vergrijst: 24% van stemgerechtigden 65 plusser
Telefoonboek.nl is dol op statistiekjes: niet alleen over websites en telefonische bereikbaarheid, maar ook over politiek. Daarom werd er gekeken naar de demografische aspecten van de Tweede Kamerverkiezingen, en dan in het bijzonder die van de kiezer. Daarbij kwam één ding wel heel duidelijk naar voren: de kiezer vergrijst.
Vergrijzing
Dat er sprake is van vergrijzing in Nederland is iedereen wel bekend. Dat daarmee waarschijnlijk ook de uitslag van de verkiezingen wordt beïnvloed, daar denkt niet automatisch iedereen over na. Een groot deel van de kiezers bestaat inmiddels uit 65-plussers. Uit cijfers van het CBS[1] blijkt dat op 15 maart 2017, de datum van de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, maar liefst 24% van de 12,9 miljoen stemgerechtigden 65 jaar of ouder is. Daarnaast is de verkiezingsopkomst in deze leeftijdscategorie ook nog eens het hoogst en houdt deze er ook een afwijkende partijenvoorkeur op na; vooral de partij 50-Plus en het CDA zijn van deze kiezersgroep afhankelijk.
Oorzaak
De sterke toename van het aantal 65-plussers kan worden verklaard door de naoorlogse babyboom. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen hadden van deze groep alleen de in 1946 en 1947 geboren Nederlanders de 65-jarige leeftijd bereikt. Bij de komende verkiezingen is dat het geval voor alle personen die voor 1952 zijn geboren. Daarmee valt bijna de helft van de babyboomgeneratie binnen deze categorie.
Opkomst
De categorie 65-plus had bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 de hoogste opkomst: volgens het CBS heeft toen 86% van de oudste generatie gestemd. In de categorie 35 tot 65 jaar gaf 80% respons tijdens de verkiezingen, in de leeftijdsklasse 18 tot 35 trok slechts 71% van de personen naar het stemhokje.
Voorkeur
Tot slot houdt de categorie 65-plus er een redelijk eigen politieke voorkeur op na. Gekeken naar de verdeling in leeftijdscategorieën over de verschillende partijen, valt op dat voornamelijk de 50-Plus partij en het CDA in 2012 voor een groot deel afhankelijk waren van de categorie 65-plus. Bij deze partijen behoorden respectievelijk 64% en 49% tot deze leeftijdsklasse. Partijen die maar weinig op deze groep kunnen rekenen zijn D66, de PVV en de SP (allen 17% 65-plus).
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen