De gevaren van het internet en tips ter bescherming tegen misbruik
Tegenwoordig speelt ons leven zich steeds meer online af en al onze belangrijke informatie zich op onze computers bevindt lijkt het meer en meer belangrijk om in een veilige online omgeving te werken. Het onderwerp van onbeveiligde websites bij bijvoorbeeld webwinkels, gemeenten en psychologen wordt steeds actueler. De ontwikkelingen gaan snel binnen de internetwereld. Reden om extra goed op te letten wanneer u mailtjes opent, gegevens invult en documenten downloadt. Er zijn verschillende manieren waarop uw veiligheid bedreigd kan worden, maar ook genoeg manieren om u hiertegen te wapenen.
Onveilige WiFi
Allereerst is het van belang dat uw WiFi beveiligd is. Een onbeveiligde WiFi-verbinding kan u erg kwetsbaar maken op het internet. Omdat uw netwerk niet meer via kabels gaat, kan iedereen die hier handig mee is zo uw internetverkeer "aftappen" wanneer deze niet beveiligd is. Ook kan er via uw computer illegaal gedownload worden en uw bestanden op afstand gekopieerd of verwijderd worden.
Malware
Malware is nog een manier waarop uw online veiligheid kan worden bedreigd. Het is software die binnendringt op uw computer om gevoelige informatie te achterhalen. Voorbeelden van malware zijn virussen en spyware.
Onlangs kwam in het nieuws dat er weer DDoS-aanvallen gedaan werden, dit zijn aanvallen op een website van bijvoorbeeld een bank door middel van het sturen van heel veel spam zodat de website uit de lucht gaat. Malware kan uw computer binnendringen en deze vervolgens overnemen om te gebruiken bij het uitvoeren van zo"n DDoS-aanval.
Spam
Een andere manier waarop uw online veiligheid kan worden bedreigd is door spam. Spam wordt gedefinieerd als een bericht, meestal via e-mail, dat naar veel mensen tegelijkertijd gestuurd wordt. Een groep die veel groter is dan de eigenlijke doelgroep. Denk aan viagra mails die ook bij jonge vrouwen in de mailbox terechtkomen. Spam kan systemen vertragen of uitschakelen, dit laatste gebeurt vaak bij een DDoS-aanval. Meestal beveiligen e-mailproviders zich hier al voor en wordt er door e-mailproviders een selectie gemaakt, zodat het niet bij u in de mailbox komt.
Phishing
Uw online veiligheid kan in het geding komen door phishing, dit is een manier om gevoelige informatie te verkrijgen van de ontvanger. Vaak wordt dit gedaan door het sturen van e-mails die lijken te komen van een betrouwbaar en bekend bedrijf zoals bijvoorbeeld uw bank. Ook wordt er soms gebruik gemaakt van de telefoon, een bekend voorbeeld zijn de telefoontjes zogenaamd vanuit Microsoft die aangeven dat uw computer niet meer goed beveiligd is. Op deze manier proberen zij toegang te krijgen tot e-mailadressen, persoons- en bankgegevens.
Beveiligen tegen online bedreigingen
Allereerst is het beveiligen van de WiFi-verbinding een belangrijke stap, hoe u dit doet hangt af van uw router en is vaak terug te vinden in de handleiding. Verder is er natuurlijk de mogelijkheid beveiligingssoftware te installeren. Bijvoorbeeld een virusscanner, deze scant uw gehele computer en alle bestanden die u hierop downloadt. Volgens de consumentenbond is de scanner F-Secure een goede betaalde virusscanner. Hiernaast zijn er veel gratis scanners, nadeel hiervan is dat ze reclame maken voor de betaalde versie van de scanner. U kunt ook bij uw internetprovider vragen naar de mogelijkheden. Vaak bieden zij gratis een virusscanners aan bij uw abonnement of voor een klein bedrag per maand. Verder is het van belang dat u software van uw computer up-to-date houdt. Vaak zitten er in updates van besturingssystemen en andere softwarepakketten nieuwe beveiligings versies. Als laatste is het belangrijk dat u altijd goed oplet waar u informatie invoert, aan wie en hoeveel informatie u verstrekt.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen