Het CBS meldt: de cao-lonen zijn ook in maart gestegen
De afgelopen maand zijn de cao-lonen wederom gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In maart lag de stijging van het gemiddelde cao-loon bij 2,7%. Volgens werkgeversvereniging AWVN zijn dit de hoogst gemaakte loonafspraken sinds het dieptepunt in de cao-lonen van begin 2009. De gemiddelde stijging in cao-lonen voor het eerste kwartaal ligt bij 1,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. Er wordt verwacht dat deze trend zich zal voortzetten in de rest van 2018. De economie trekt verder aan, en over het algemeen volgt de stijging in salarissen met enige vertraging.
Veel cao"s moeten nog vernieuwd worden
Tot nu toe zijn in het eerste kwartaal 52 cao"s vernieuwd, waar 220.000 werknemers onder vallen. Dit jaar lopen echter nog 347 andere cao"s af. Dit zal gevolgen hebben voor 2,2 miljoen werknemers. Het wordt dan ook verwacht dat het gemiddelde cao-loon verder zal stijgen. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de cao-onderhandelingen in de bouw- en metaalsector nog gaande. Het CNV Vakmensen, de vakbond voor o.a. de bouw, verwacht dat ook zij een forse stijging in het cao-loon zullen ontvangen.
Arbeid duurder voor werkgevers
De contractuele loonkosten (cao/lonen, werkgeverspremies voor pensioen en ziektekosten) stijgen harder dan de lonen zelf. Hier is de grootste stijging in de afgelopen vijf jaar te herkennen, welke samenhangt met de verhoging van de werkgeversheffing in de zorgverzekeringswet en de werkgeversbijdragen aan WAO- en WW-premies. In totaal werd arbeid voor werkgevers in het eerste kwartaal van 2018 2,2% duurder ten opzichte van een jaar eerder.
Inflatie compenseert
Ondanks de stijging in de cao-lonen, kan de gemiddelde werknemer maar weinig extra uitgeven. Waarschijnlijk compenseert de inflatie de toename in de cao-lonen voor een groot deel. De officiële cijfers zijn nog niet gepubliceerd, maar bij de geschatte inflatie van 1,2% ligt de toename in koopkracht bij 0,5%. De gemiddelde werknemer profiteert dus nog maar weinig van de economische groei, behalve als zij een promotie of bonus ontvangen. Vooral kleine bedrijven zijn hiermee nog voorzichtig, zegt Marieke Blom, Hoofdeconoom van ING. Vorig jaar riep premier Mark Rutte bedrijven op om de lonen te laten stijgen.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen