Brexit Update: Verenigd Koninkrijk geteisterd door onzekerheid
Het is alweer een tijd geleden dat de Brexit voor het laatst de voorpagina"s haalde van de Nederlandse kranten. Wat zijn op dit moment de opties voor het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU)? Hoe gaat het met de Britse economie? En welke impact kan de Brexit hebben op uw onderneming?
Harde vs zachte Brexit
Op dit moment bestaan er twee uitersten als opties voor het VK na de Brexit. Ten eerste zou er gekozen kunnen worden voor een harde Brexit: hierbij verlaat het VK de gemeenschappelijke Europese markt en moeten er per land losse handelsafspraken komen, wat kan leiden tot oplopende importkosten. Daarnaast stopt ook het vrije verkeer van mensen. Alle wetten uit de EU moeten dan één voor één behandeld worden, wat erg veel tijd kost. Het andere uiterste is een zachte Brexit: hierbij blijft de vrije handel met het VK op de Europese markt in tact, zonder import- of andere kosten. Hierbij hoort ook het vrije verkeer van mensen, terwijl dit voor veel Britten juist een belangrijke reden tot de Brexit was. Een eventueel akkoord zou ook tussen deze twee uitersten in kunnen zitten.
Brexit zonder akkoord
De Europese Brexit-onderhandelaar Michel Barnier waarschuwt voor de optie dat het VK de Europese Unie verlaat zonder akkoord. Zo"n akkoord zou al eind oktober op tafel moeten liggen, wat betekent dat het niet geheel onrealistisch is dat dit akkoord er niet op tijd zal zijn. Bij het ontbreken van een akkoord hoeft het VK de EU niets te betalen, wat zou leiden tot een groot gat in de Europese begroting en waarschijnlijk ook gespannen relaties tussen beide fronten. Ook zouden de handelskosten omhoog gaan vanwege de hoge tarieven van de Wereldhandelsorganisatie.
Noodscenario
Het scenario van een Brexit zonder akkoord baart ook de Britten zorgen. Dit blijkt uit een geheim document van de Britse minister David Davis, dat begin juni in handen van de Sunday Times is gekomen. Het document schildert drie verschillende scenario"s, die in kunnen treden als er geen goede en concrete afspraken komen naar aanleiding van de Brexit. Het eerste scenario is mild, het tweede ernstig en het derde scenario wordt het "armageddon" genoemd. De Sunday Times ligt alleen het tweede scenario toe, waarbij verwacht wordt dat - binnen 24 uur na de Brexit - de complete haven van Dover vast zal staan. Hierdoor zullen vooral de supermarkten in afgelegen delen van het VK de schappen niet meer kunnen vullen. Ook zal er te weinig benzine zijn, en zullen vliegtuigen ingehuurd moeten worden om het land nog van medicijnen te kunnen voorzien. Daarnaast worden enorme files voor grenscontroles verwacht en zal het vasteland, met name Frankrijk, last krijgen van handelsblokkades. Het Brexit department zegt dat het rapport volledig vals is en zegt bij een situatie zonder akkoord terug te kunnen vallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie.
Vertrouwen in May raakt op
Het uitlekken van het rapport is een verdere klap voor de reeds zwakke positie van de Britse premier Theresa May. Het rapport staat namelijk haaks op al haar eerdere uitingen, waarin het VK juist beter af is zonder akkoord, dan met een "slecht" akkoord. Toch komt dit niet overeen met haar daden dusver. Het lijkt alsof May schuilt achter het parlement, waar de meerheid voor de milde Brexit is. Ook bereid May het land niet voor op een harde Brexit of zelfs Brexit zonder akkoord. Er worden nog geen extra parkeerplaatsen voor vrachtauto"s gebouwd in grensregio"s en ook nog geen extra douaniers geworven, terwijl dit in Nederland wel het geval is. Sajid Javis, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet van May, zegt dat er in juni een nieuw overleg met de EU zal komen, waarbij het VK goede en concrete voorstellen gaat doen. Hij gaat zelf uit van een positieve reactie van de EU.
Verenigd Koninkrijk geteisterd door onzekerheid
Ondertussen heeft de onderzekerheid ook impact op de Britse economie. De sfeer in het Verenigde Koninkrijk is op dit moment gespannen. Zo vertoont de Britse economie de traagste groei van de afgelopen jaar. De mogelijke verklaring hiervoor is dat bedrijven bang zijn om geld uit te geven door de onzekerheid omtrent de Brexit. Mocht deze slecht uitpakken voor hen, willen zij een buffer opgebouwd hebben. De Brexit heeft ook invloed op de Britse werknemers; het aantal Britse werknemers dat een baan zoekt in het buitenland is teruggekeerd naar het toppunt van direct na de bekendmaking van de uitslag van het referendum. Hierbij kijkt 8% van de Britten naar een baan in Nederland, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.
Impact Brexit op uw eigen onderneming in Nederland
Vanuit het VK wordt gekeken naar de voorbereidingen die door Nederland getroffen worden met blik op de Brexit. Zo biedt de Nederlandse overheid bijvoorbeeld een "impact scan" aan, zodat ondernemers kunnen vaststellen wat de Brexit betekent voor hun bedrijf. Het exacte effect zal pas opgemeten kunnen worden als er een duidelijk akkoord is. Faisal Islam, een bekende Britse journalist, uitte zijn bewondering voor de Nederlandse voorbereiding op de Brexit in een tweet.
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen