Brexit: de negatieve én positieve gevolgen voor Nederland
Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de Europese Unie (EU) te gaan verlaten. Nadat zij dit eind maart 2017 officieel hebben doorgegeven aan de EU is er een onderhandelingsperiode gestart die twee jaar zal duren. De Brexit zal ongetwijfeld veel impact hebben op het Nederlandse bedrijfsleven. Het Verenigd Koninkrijk (VK) is namelijk een belangrijke handelspartner van Nederland, zo zijn er zelfs 200.000 banen in Nederland afhankelijk van de handel met het VK. Inmiddels is de eerste fase van de Brexit onderhandelingen voltooid. Het wordt nu steeds duidelijker wat de gevolgen van de Brexit op Nederland zullen zijn. Hoewel er veel verschillende scenario"s zijn zullen we hier de meest waarschijnlijke gevolgen van de Brexit op Nederland opsommen:
Negatieve gevolgen
-
Strengere grens- en douanecontroles
Tussen EU landen is er vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen. Wanneer het VK niet meer bij de EU hoort zal dit gaan veranderen. Dit betekent dat er tussen Nederland en het VK sprake zal zijn van grens- en douanecontroles. Dit kan zorgen voor problemen omdat veel Nederlandse bedrijven die nu met het VK handelen geen ervaring hebben met deze strenge regels. Producten zullen hierdoor duurder worden.
-
Kwetsbare sectoren
De sectoren delfstoffenwinning, de maakindustrie en de landbouwsector in Nederland zijn het meest afhankelijk van de rechtstreekse export naar het VK. Deze sectoren zullen dus waarschijnlijk de meeste negatieve gevolgen ondervinden na de Brexit.
-
Economische schade
Wanneer het VK in de onderhandelingsperiode geen handelsverdrag met de Europese Unie sluit kan de economische schade in Nederland oplopen tot 35 miljard euro, denken economen van de Rabobank. Zij vrezen dat de Brexit de Nederlandse economie tot 2030 vier procent groei kan schelen. Indien er wel een handelsverdrag wordt gesloten is de schade een stuk minder groot, naar schatting 25 miljard euro.
Positieve gevolgen
-
Goede positie Nederland
Na de Brexit wordt het Verenigd Koninkrijk voor veel landen minder aantrekkelijk om in te investeren. Hierdoor krijgt Nederland een betere positie en kan het mogelijk meer directe investeringen vanuit het buitenland aantrekken. Verschillende multinationals hebben tevens aangegeven dat zij wellicht onderdelen van hun Europese hoofdkantoor uit Londen gaan verhuizen. Na de Brexit is London namelijk geen onderdeel meer van de EU en is de stad voor veel internationale bedrijven minder aantrekkelijk. Nederland biedt daarentegen genoeg potentie om internationale bedrijven aan te trekken.
-
Behoefte aan advies
Uit onderzoek van KPMG, een internationale accountants- en adviesorganisatie, blijkt dat veel bedrijven geen rekening houden met zware gevolgen van een Brexit. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 30 procent van de bedrijven in Nederland een harde Brexit verwacht, ruim 70 procent van de bedrijven acht echter de kans op een harde brexit veel kleiner en bereid zich minder goed voor op de mogelijk negatieve gevolgen. Dit betekent dat bedrijven gespecialiseerde kennis op dit gebied goed kunnen gebruiken. Nederlandse bedrijven zoals advocatenkantoren kunnen hierop inspelen en kunnen advies geven aan bedrijven. Zo hebben sommige advocatenkantoren nu al een speciaal "Brexit desk" opgericht.
Nieuwe kansen
Al met al kan het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie veel invloed hebben op Nederland. Met name de 200.000 banen die in Nederland afhankelijk zijn van de handel met het VK zullen te maken krijgen met de gevolgen van de Brexit. Hoewel het in eerste instantie moeilijkheden kan opleveren door de strengere grens- en douanecontroles, kan de Brexit op de lange termijn ook nieuwe kansen bieden voor Nederland.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen