Breinvriendelijk werken: wat is het en hoe kan ik het doen?
We investeren steeds meer in activiteiten die ons helpen om aan de dagelijkse stress te ontsnappen. Dit resulteert in meer ontspanning na werk en in het weekend. Een goede ontwikkeling, maar psychologen richten zich liever op de oorzaak van het probleem. Gaan we wel goed om met ons brein en belasten we het niet onnodig te veel? Breinvriendelijk werken krijgt daarom steeds meer aandacht. In dit artikel lees je er alles over.
Uit onderzoek van zorgbedrijf Zorg van de Zaak, komt ruim de helft van werkend Nederland meerdere keren per maand lusteloos thuis van een dag werken. Daarnaast geeft bijna tweederde aan regelmatig concentratieproblemen te hebben. Zorgelijke cijfers van het zorgbedrijf, dat onlangs een campagne voor 'breinvriendelijk' werken lanceerde.
Weet u hoe uw brein werkt?
Om breinvriendelijk werken te begrijpen, is het belangrijk om te begrijpen hoe ons brein van nature in elkaar zit. Het bestaat uit drie verschillende brein-netwerken die ieder een andere functie hebben. Het oudste brein is het 'archiveren-brein', vervolgens kwam het 'reflex-brein' en het jongste brein dat we kennen is het 'denken-brein'.
Archiveren-brein
Het archiveren-brein is het oudste stukje van ons brein. Hierin worden informatie en indrukken automatisch gerangschikt en opgeslagen. In rustmodus functioneert dit netwerk optimaal.
Reflex-brein
Het reflex-brein is het stukje brein daar omheen/bovenop. We gebruiken dit gedeelte van de hersenen om automatisch en intuïtief te reageren op prikkels als geuren, kleuren of gezichtsuitdrukkingen. Het netwerk heeft een belangrijke rol gespeeld in de overleving van de mens. Sinds de mens relatief weinig gevaar loopt, gebruiken we dit netwerk niet optimaal.
Denken-brein
Het nieuwste en grootste gedeelte van ons brein, noemen we het denken-brein. Dit is wat de mens onderscheidt van al het andere leven op deze planeet. Hier bevindt zich ons bewustzijn, waar de andere twee gebieden geassocieerd worden met het 'onderbewustzijn'. We gebruiken dit gedeelte bijvoorbeeld om te leren, logisch na te denken en ons gedrag aan te passen aan bepaalde situaties.
Toch wordt dit laatste netwerk doorgaans snel overmeesterd door het reflex-brein. Hoe gevoeliger je bijvoorbeeld bent voor afleidingen, hoe groter de kans op concentratieproblemen.
Multitasken is normaal, maar onnatuurlijk
Eén ding tegelijk
Tegenwoordig multitasken we bijna de hele dag. We denken dat we zo veel aan ons hoofd hebben dat we dingen tegelijk proberen te doen. Het denken-brein kan echter, in tegenstelling tot een computer, van nature niet multitasken. Het kan maar één ding tegelijk.
Als u gaat multitasken, heeft u volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken maar liefst vier keer zoveel tijd nodig om een taak af te ronden én maakt u veel meer fouten dan wanneer u één ding tegelijk doet.
In concentratie komen gebeurt relatief langzaam. En telkens wanneer u uw focus ergens anders op legt, begint u weer opnieuw met de opbouw van uw concentratie. Door het multitasken verliest u concentratie, energie en tijd. Voor echt denkwerk is het daarom belangrijk om u los te koppelen van interrupties en afleidingen.
Bescherm uw denkwerk
Focus op één taak
Breinvriendelijk werken betekent focussen. Afleiding is de grootste vijand van focus. Een belangrijke techniek om focus op één taak vast te houden, is batch processing. Hierbij verdeelt u uw werkzaamheden op in delen (batches), gerangschikt op prioriteit. Tussen iedere batch neemt u een korte pauze. Zo stelt u uzelf beter in staat te focussen op één taak en rust te hebben in uw werk. Zo voorkomt u dat u weer terugvalt in het multitasken.
Plannen
Wanneer u uw taken hebt opgedeeld, geeft het u een stuk meer rust om van tevoren te plannen wanneer u welke taak uitvoert. Volgens de Wet van Murphy neemt iedere taak meer tijd in beslag dan van tevoren gepland. Neem per taak dus net wat meer tijd dan u vooraf denkt nodig te hebben.
Nee zeggen
Misschien wel de belangrijkste reden dat we multitasken: we kunnen geen nee zeggen. Dit leidt ertoe dat we vaak teveel hooi op onze vorm nemen. Het beschermen van uw denkwerk zal op lange termijn leiden tot een hogere efficiëntie. Denk dus bewust na over uw eigen taken, de prioriteiten en durf nee te zeggen wanneer het echt te veel dreigt te worden.
Goede nachtrust
De laatste belangrijke voorwaarde voor het breinvriendelijk werken, is het bewaken van een goede nachtrust. Logisch denkt u misschien, maar steeds meer mensen hebben moeite met consequent goed slapen.
Tijdens slaap is het archiveren-brein het hardst aan het werk. Het eerste deel van de nacht is dit netwerk bezig met het archiveren van alle informatie en indrukken van de dag. Het laatste deel van de nacht maakt dit netwerk zich klaar voor de volgende dag. Het zorgt dat de informatie die nodig is voor de nieuwe dag klaar wordt gelegd.
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen