Places logo
Menu

Belastingaangifte 2017: waar moet u als ondernemer op letten?

Belastingaangifte 2017: waar moet u als ondernemer op letten?

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om de belastingaangifte voor 2017 te doen. Sinds het nieuwe regeerakkoord zijn er een paar veranderingen op fiscaal gebied, die ook invloed hebben op de belastingaangifte. Places Nieuws heeft een overzicht gemaakt met verschillende relevante veranderingen voor ondernemers. Zo weet u ook dit jaar bij de belastingaangifte waar je op moet letten.

Beleggers in bitcoins

Op zich zijn de bitcoins niet nieuw voor de belastingaangifte. Al in 2013 moest vermogen in de vorm van bitcoins aangegeven worden. Toch hebben dit jaar veruit de meeste Nederlanders in de munt geïnvesteerd. De Belastingdienst heeft nu aangegeven op welke datum de waarde van de bitcoin gepeild wordt: 1 januari 2017. De waarde lag toen rond de 850 euro. Dit betekent dat als u na 1 januari 2017 in de bitcoin geïnvesteerd hebt, wat voor de meeste Nederlanders het geval is, u pas volgend jaar belasting hierover hoeft te betalen. Voor 2017 hoef u dan geen bitcoins aan te geven. Als u al in 2016 geïnvesteerd hebt, moet u over de waarde van de bitcoin op de peildatum belasting betalen, mits de waarde van u totale vermogen boven het heffingsvrije vermogen ligt, wat ons op het volgende punt brengt.

Heffingsvrij vermogen

Het heffingsvrije vermogen is het deel van je vermogen waar je geen belasting over hoeft te betalen. Denk hierbij aan tweede woning, aandelen en spaargeld, min schulden. In 2016 lag dit bedrag bij 24.437 euro. Dit jaar ligt het bij 25.000 euro, of 50.000 euro wanneer je getrouwd bent of samenwoont. Het heffingsvrije vermogen is dus lichtelijk toegenomen. Voor 2018 zal het bij 30.000 euro liggen, aldus de Belastingdienst.

Vermogensbelasting

De belasting over het inkomen uit sparen en beleggen (box 3) wordt in 2017 ook anders berekend. Vorig jaar werd gesteld dat al het vermogen in box 3 een rendement van 4% van het totale vermogen op zou brengen. Daarom moest je 30% inkomstenbelasting over de 4% fictief rendement betalen, dus 1.2% van het totale vermogen. Vanaf 2017 hanteert de fiscus drie verschillende schijven voor de berekening, omdat verwacht wordt dat iemand meer rendement op zijn vermogen behaalt als het vermogen groter is.

  • Vermogen tot en met 75.000 euro: rendement van 2.871%
  • 75.001 tot en met 975.000 euro: rendement van 4.6%
  • Vanaf 975.001 euro: rendement van 5.39%

Op basis van dit bedrag moet je dan 30% belasting betalen.

Bijtelling auto van de zaak

Als je je bedrijfsauto voor meer dan 500 privé kilometers gebruikt, moet bij de belastingaangifte een bedrag bij je inkomen opgeteld worden. In 2016 werden bedrijfsauto"s hierbij in verschillende categorieën ingedeeld, en moest je afhankelijk van de CO2 uitstoot van je voertuig 15 tot 21% belasting over de cataloguswaarde betalen. In 2017 geldt dat je voor alle niet-elektrische auto"s 22% belasting over de cataloguswaarde van je voertuig moet betalen. Voor elektrische auto"s geldt een bijtelling van 4%. De wijziging heeft betrekking op wagens waarvoor in 2017 voor het eerst een kenteken is afgegeven.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!