Places logo
Menu

De Amazone staat in brand: Welke gevolgen heeft dit?

De Amazone staat in brand: Welke gevolgen heeft dit?

Het zal u niet ontgaan zijn: De Amazone staat in brand. Al ruim drie weken, en hoewel het eerst niet in het nieuws was, is er door social media ineens veel aandacht gekomen door onder andere de #PrayForTheAmazon. En dat is maar goed ook, want de Amazone produceert 20% van onze totale zuurstof en heeft nog niet eerder met zoveel bosbranden te maken gehad. Wat is er precies gaande en welke consequenties zijn hieraan verbonden? Places Nieuws zet het op een rij.

Meer bosbranden dan in 2018

Vergeleken met een jaar geleden zijn er in 2019 al 84% meer bosbranden gesignaleerd in de Amazone. Maar liefst 74.155 branden zijn geteld in 2019, wat uitkomt op een gemiddelde van 9.269 branden per maand! Deze zijn middels satellietbeelden gedetecteerd door het Braziliaans agentschap voor ruimteonderzoek INPE. In droogteperiodes ontstaan bosbranden in de Amazone, maar nooit zo heftig als nu. Daarnaast zijn deze branden niet ontstaan door droogte, maar door mensen zelf.

Het probleem is ontbossing van de Amazone. Het in brand steken van bos is een veelvoorkomende manier om een land te ontbossen. Echter heeft dat nu grootse gevolgen. Daarnaast zorgt ontbossing voor een ander regenpatroon, waardoor het droogste seizoen langer duurt en bossen, biodiversiteit, landbouw en volksgezondheid verder aangetast worden.

President Jair Bolsonara

Volgens NOS ontsloeg de president van Brazilië eerder dit jaar het hoofd van de ruimtevaartorganisatie INPE, omdat hij de wetenschappelijke bevindingen over de ontbossing in zijn land 'leugens' vindt. Bolsonaro geeft meer om economische groei en overwoog eerder al uit het klimaatakkoord te stappen. Sinds zijn inauguratie probeert Bolsonaro wetten en instituties die de Amazone moeten beschermen af te schaffen. Hij wilt juist dat er buitenlandse bedrijven naar toekomen voor landbouw, mijnbouw, infrastructuur en veeteelt. Er is vanuit andere landen daarom ook veel kritiek op zijn beleid. Zelf wijst hij naar andere organisaties en probeert complottheorieën te starten waarin natuurorganisaties zelf de branden gesticht hebben.

De longen van de wereld

De Amazone wordt omschreven als de longen van de wereld en is verantwoordelijkheid voor 20% van de totale zuurstofproductie. Een grote brand zoals nu heeft immense gevolgen voor het functioneren van de aarde. De Amazone is het rijkste gebied qua biodiversiteit en planten- en dierensoorten. De branden hebben hier een effect op. Ook is er op dit moment veel koolstof door grote branden. Grote steden als Sao Paulo kleuren zwart door de hoeveelheid koolstof in de lucht, wat gevolgen heeft voor de mens. Voor uw beeldvorming: In Sao Paulo is het 's middags om 15.00u donker door de hoeveelheid koolstof. De branden vinden 2.000 kilometer verderop plaats. Daarnaast levert koolstof een broeikaseffect op, waardoor de aarde nog sneller opwarmt. Frans Bongers, hoogleraar bosecologie aan de Universiteit van Wageningen, maakt zich zorgen. Luchtkwaliteit neemt af, en veel planten, vruchten en dieren verdwijnen door de bosbranden. En daarmee ook de producten die zij leveren voor de mens. Daarnaast houden bomen veel water vast, dit water stroomt weg als het bos verdwijnt waardoor droge periodes langer duren en toekomstige branden alleen maar erger worden.

Wat kunnen we doen om te helpen?

Diverse celebrities roepen via sociale media op om het Amazonewoud te steunen. Verschillende initiatieven zijn hiervoor gestart. Via het nummer 4333 van WNF Nederland kunt u per SMS 3 euro doneren. U kunt ook online een eenmalige gift doneren. Dit geld wordt ingezet voor een lokaal project. Daarnaast biedt het WNF noodhulp aan geëvacueerde bevolking, helpen zij bij aanschaf van materiaal om het vuur te stoppen en om zo het leefgebied van kwetsbare dieren te beschermen. Leonardo DiCaprio deelt op Instagram ook enkele tips om bij te kunnen dragen, waaronder doneren aan hulptroepen en supporter worden van het Rainforest Alliance community. Daarnaast stimuleert hij mensen om een bewuste keuze te maken als consument en voor leiders te kiezen die staan voor duurzaamheid en zich bewust zijn van klimaatverandering. Noorwegen en Duitsland maakten een politiek statement door te stoppen met importeren uit Brazilië. Wellicht maakt Nederland ook zo'n statement, maar bedenk ook zelf wat u kunt doen om te helpen om de Amazone en onze aarde te beschermen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!